Pensioenleeftijd wéér sneller omhoog
Steeds minder mensen aan het werk

De verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar wordt sneller ingevoerd dan gepland. Het wetsvoorstel daarover werd vandaag goedgekeurd. Gezien de brede instemming met de maatregel, zijn zowel politiek links als rechts zich ervan bewust dat de huidige AOW-bijdrage gewoon erg duur is. Mensen moeten daarom langer doorwerken. Wie eerder wil stoppen met werken, zal zelf voor voldoende spaargeld moeten zorgen.
Wil je weten wanneer jij met pensioen kunt en hoe je in drie eenvoudige stappen controleert hoe jouw pensioen ervoor staat? Bekijk het artikel 'Pensioenleeftijd omhoog: wanneer mag jij met pensioen?' van 26 juni 2015.
Lees ook: Bevriezing AOW-leeftijd in 2029
“We hebben te weinig geld voor de AOW”
De maatregel was reeds aangekondigd in het regeerakkoord. Jette Klijnsma, staatssecretaris van sociale zaken, sprak in haar toelichting over ”noodzaak door groeiende overheidsuitgaven en oplopende overheidstekorten en -schulden”. Abstracte bewoordingen voor: “We hebben gewoon te weinig geld om de AOW te kunnen betalen”.
Pensioenleeftijd zal verder stijgen
Ook deze maatregel is tijdelijk. Politieke partijen zullen bij een volgende kabinetsverkiezing natuurlijk niet de impopulaire maatregel willen verkondigen van het verder verhogen van de pensioenleeftijd. Maar als er plannen gemaakt moeten worden, kunnen de partijen niet hun kop in het zand steken als het gaat om het aantal werkenden.
Want: het aantal werkende personen daalt. En daarbij doelen we niet op economische omstandigheden waardoor werkloosheid ontstaat. Het is een structurele daling doordat er meer mensen met pensioen gaan, dan dat er werkenden bijkomen. De lasten voor de overheid stijgen en de inkomsten dalen. Dat betekent in de toekomst: nog langer doorwerken óf een lagere AOW-uitkering.
Toch eerder stoppen met werken?
Gesubsidieerd vervroegd uittreden met werken, wordt iets van het verleden. De enige manier om eerder te kunnen stoppen met werken, is door gedurende je werkende leven extra spaargeld opzij te leggen. Dat betekent dus wel: nú soberder leven om daar later van te profiteren.
Een must: je spaargeld laten renderen!
Welk bedrag je precies opzij moet zetten en wat de beste manier is om dit bedrag te laten renderen, is afhankelijk van je persoonlijke wens en daarbij de hoeveelheid risico die je bereid bent te nemen. Een reguliere spaarrekening zal je weinig opleveren. Beleggen kent echter de nodige risico’s. Een financieel adviseur kan je helpen met je vragen op dat terrein.
Uiteraard kun je ook de overheidsmaatregelen accepteren en doorwerken tot de leeftijd die het kabinet voor je bepaalt. Maar hoe hoog die pensioenleeftijd in de toekomst zal zijn, is nu nog onduidelijk.
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist