Nieuws

Onafhankelijk verzekeringen vergelijken lastiger

Vergelijkingssites en verzekeraars in de clinch

dinsdag 3 maart 2015
Onafhankelijk verzekeringen vergelijken lastiger

Wie een verzekering zoekt, kan hiervoor terecht bij een van de vele vergelijkingssites die Nederland rijk is. Een eerlijk en transparant advies is alleen niet gegarandeerd. Je weet bijvoorbeeld niet of de site wel álle verzekeraars meeneemt. Consumenten en ook de politiek houden de sites in de gaten. De vergelijkingssites krijgen nu ook tegengas uit onverwachte hoek: de verzekeraar zelf.

Als je een verzekering sluit via een vergelijkingssite, dan krijgt de site doorgaans een vergoeding van de verzekeraar. Hoe hoog die vergoeding is, hangt af van het type verzekering.  Zo geldt een hogere vergoeding bij een auto- en zorgverzekering, terwijl een inboedel- of reisverzekering minder oplevert.

Te hoge vergoeding

Verzekeraar Ditzo zet de aanval in en neemt haar verzekeringen niet meer op in vergelijkingssites. Althans, niet meer tegen betaling. De verzekeraar geeft te hoge kosten als reden. De vergelijkingssites geven op hun beurt aan dat Ditzo overdrijft. Bijvoorbeeld € 200 euro verdiensten per afgesloten autoverzekering is niet reëel is in de praktijk, zo stellen de vergelijkingssites.

Vergelijkingssites Gebruik

Hoe lang houden ze het vol?

Tot nu toe houden andere verzekeraars zich op de vlakte. Ze willen geen ruzie met de vergelijkingssites, die met de grote bezoekersaantallen jaarlijks zorgen voor veel nieuwe klanten. Het is de vraag hoe lang Ditzo haar standpunt weet vol te houden. De kans is groot dat na nieuwe onderhandelingen alsnog hereniging met de vergelijkers plaatsvindt.

Wat is het best voor jou?

Opnieuw wordt duidelijk dat blindstaren op vergelijkingssites niet verstandig is. Als jij vergelijkt, doe je dat met het doel de beste verzekering eruit te filteren. Dit op basis van jouw wensen en jouw persoonlijk situatie.

Het uiteindelijke doel van vergelijkingssites is het omzetten van een vergelijking in inkomsten. Daarbij is van belang of de verzekeraar een vergoeding betaalt als jij klant wordt. Iets wat voor jou geen rol speelt. Jullie hebben dus niet dezelfde doelen, waardoor je nooit weet hoe objectief het advies is. Want staan de aanbieders er wel tussen waarvan de vergelijker geen of een lagere vergoeding ontvangt?

Betalen voor advies

Als je zeker wilt zijn van een objectieve vergelijking, dan is het betalen voor advies de oplossing. Jouw financieel adviseur ontvangt een vergoeding per uur voor het uitzoeken waar jij het best af bent. Hij ontvangt geen extra inkomsten van de verzekeraar als je er ook daadwerkelijk klant wordt.  Kortom, er is geen financiële prikkel om jou een bepaalde verzekeraar aan te raden, zonder dat die ook aantoonbaar de beste is.

Maak je zelf gebruik van een vergelijker? Zorg er dan altijd voor dat je zelf ook goed de voorwaarden van de verzekering checkt en gebruik meerdere vergelijkingssites naast elkaar.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie