Nieuws

Negatieve hypotheekrente, kan dat?

Maandelijks verdienen op je hypotheek

maandag 9 maart 2015
Negatieve hypotheekrente, kan dat?

Nog nooit betaalde je in Nederland zo weinig geld voor je hypotheek. Het rentepercentage blijft maar zakken en komt steeds dichter bij de nul. Dat werpt de vraag op of die daling eigenlijk bij nul ophoudt. Kan het ook gebeuren dat de hypotheekrente negatief wordt? Anders gezegd: kan het voorkomen dat je geld geleend hebt voor een huis en daarvoor maandelijks een bedrag toe krijgt? Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar in Denemarken komt het steeds dichterbij.

Wat is er aan de hand in Denemarken?

Veel beleggers die handelen in valuta gokken dat de Deense kroon binnenkort veel meer waard wordt. Daarom staan ze te dringen om Deense kronen uit te mogen lenen aan de Deense overheid. Als het moet worden terugbetaald zou diezelfde kroon wel eens veel meer waard kunnen zijn. 

De Deense overheid krijgt zoveel kronen aangeboden, dat ze niet meer betalen voor een lening, maar geld ontvangen. Negatieve rente dus. Op een Deense staatsobligatie met een looptijd van 3 jaar moet nu jaarlijks 0,65 procent worden bijbetaald.

Geld ontvangen in plaats van rente betalen

Diezelfde valutahandelaren kunnen via Deense banken hun geld ook uitlenen aan Deense huizenkopers. De Deense banken leggen een vast percentage aan rente bovenop die hypotheken. Maar zelfs met die opslag van de Deense bank, komt ook die rente nu negatief uit. Van de drie grootste hypotheekverstrekkers in Denemarken zijn er twee niet van plan geld toe te geven op een hypotheek, maar de nummer drie heeft geen bezwaar. Dus ja: een negatieve hypotheekrente kan.

Liever geen negatieve rente?

De kans dat dit ook in Nederland gebeurt is niet heel groot. Denemarken is in trek bij grote beleggers die gokken met munteenheden, in landen die betalen met de euro is dat niet aan de orde. Het is ook sterk de vraag of een negatieve rente wel wenselijk is. Wat de gevolgen op de langere termijn voor de economie zijn, kan eigenlijk niemand goed voorspellen.

Lid worden

Schuld loont

Betalen om je spaargeld bij een bank te mogen stallen komt wel steeds dichterbij. Een spaarrekening levert vaak nog maar een schamel procentje rente op. Voor pensioenfondsen is de negatieve rente een groot probleem: veilig beleggen betekent interen op het vermogen. Grote bedrijven worden gestimuleerd om zich diep in de schulden te steken, maar doen dat misschien om de verkeerde redenen.

Kan de wereld een situatie aan waar het principe van 'de lener betaalt' wordt veranderd in 'de lener ontvangt'? De Deense banken die nu clausules opstellen dat de hypotheekrente nooit onder nul kan uitkomen, wijzen op het gevaar van een mogelijke bubbel. Maar is het feit dat je moet betalen om je geld kwijt te kunnen niet een aanwijzing dat de bubbel aan het barsten is? Wie het weet, mag het zeggen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie