Nieuws

Is 2015 hét jaar om nieuwbouw te kopen?

Weinig huizen opgeleverd en veel vraag

donderdag 26 maart 2015
Is 2015 hét jaar om nieuwbouw te kopen?

Je hebt twee soorten huizenkopers. Mensen die houden van charme en een beetje tocht in huis voor lief nemen, en mensen die state-of-the-art willen, hagelnieuw en gegarandeerd zonder gebreken. Die eerste groep kan heerlijk grasduinen tussen de bestaande huizen op Funda, die tweede groep houdt altijd een schuin oog op de projectontwikkelaars. Dat is nog best lastig, want de laatste jaren werd er weinig nieuws gebouwd. Wat betekent die schaarste eigenlijk voor de prijs van een nieuwbouwhuis?

Eerst de bekende cijfers. Elk jaar komen er in Nederland 60.000 huishoudens bij. Tegenover die vraag stonden in 2014 slechts 48.000 opgeleverde nieuwbouwhuizen. Haal daar vanaf de 15.000 huizen die jaarlijks gesloopt worden. Dat betekent een tekort van 27.000 huizen per jaar.

nieuwbouw vergunningen

Betaalbaar of gunstig geprijsd?

"Koopwoningen zijn betaalbaarder dan ooit", zegt Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De prijzen zijn gedaald en de hypotheekrente is laag. De oplopende schaarste betekent volgens Van Hoek niet dat een nieuwbouwhuis gaandeweg steeds duurder wordt. "Het zijn communicerende vaten. De prijs van nieuwbouw kan niet te veel uit de pas gaan lopen met de prijs van bestaande huizen. Dus die blijven op termijn altijd bij elkaar in de buurt. We zullen dan over de hele linie weer wat hogere prijzen krijgen."

'Geen gratis keuken meer'

Stuntprijzen met nieuwbouw, zoals je die drie of vier jaar geleden nog wel eens zag, komen volgens Van Hoek steeds minder voor. "Tijdens de crisis hadden grote projectontwikkelaars voorraden weg te werken. Dat waren onverkochte huizen waarvan de bouw voor de crisis al was begonnen en die daarna met hoge korting of bijvoorbeeld een gratis keuken werden aangeboden. Die voorraden zijn inmiddels wel opgedroogd", zegt Van Hoek.

Wie kreeg gelijk?

Een klein jaar geleden lag Van Hoek nog in de clinch met emeritus hoogleraar Volkshuisvesting Hugo Priemus over de toekomst van de nieuwbouwmarkt. Van Hoek voorspelde dubbele groeicijfers vanaf 2015. Priemus was pessimistischer en deed die prognose af als 'wishful thinking'. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder, trekken de verkopen aan en wordt langzaam duidelijk welke weerman de lente voorspelde: Van Hoek.

"De voorspelling houdt inderdaad stand", zegt Van Hoek. "Je hebt een pijplijn-effect: als de verkopen aantrekken en de prijs loopt weer wat op, dan duurt het altijd even voor je dat terugziet in de nieuwbouw. 2014 was het jaar van de vergunningen, 2015 is het jaar van het bouwen."

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie