Nieuws

Het kan nóg lager. Hypotheekrente weer gedaald!

Laagste rente hypotheek 10 en 15 jaar omlaag met 0,1%

donderdag 5 maart 2015
Het kan nóg lager. Hypotheekrente weer gedaald!

Telkens wanneer we denken dat de hypotheekrente het laagste punt wel zo’n beetje bereikt heeft, verrast één van de hypotheekaanbieders met een nóg lagere rente. Op dit moment is de laagste rente voor een hypotheek met een 10 jaar vaste termijn nog maar 2,45 procent. Ter vergelijking: drie jaar geleden, in maart 2012, was de laagste rente voor deze termijn nog 4,55 procent. Ruim 2 procent hoger dus. Wat scheelt dat eigenlijk aan lasten?

De laagste hypotheekrente van 2,45 procent hoort bij een hypotheek van Argenta Woonlife. Deze van oorsprong Belgische partij was eerder ook al de scherpste bij de tien jaar vaste termijn.

Voorlopig blijft de rente laag

De verwachting is dat de hypotheekrente voorlopig laag blijft. Dit heeft te maken met de lage rente waartegen banken en overheden geld kunnen lenen van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze lage rentetarieven worden door de hypotheekverstrekkers doorberekend aan jou als consument.

Lid worden

Rekenvoorbeeld: lasten nu versus voorgaande jaren

Stel, jij en je partner sluiten een annuïtaire hypotheek van € 220.000 af. Jullie gaan voor het laagste rentetarief: 2,45 procent. De eerste tien jaar betalen jullie gemiddeld € 751 netto per maand (rente + aflossing). Voor dezelfde hypotheek waren jullie drie jaar geleden zo’n € 100 meer per maand kwijt geweest.

Rekenen we door naar de gehele rentevaste periode van tien jaar, dan word het verschil pas echt goed duidelijk. In vergelijking met 2012 is je voordeel na tien jaar maar liefst € 12.576. Ook vergeleken met een jaar geleden is het verschil groot. Je bent na tien jaar ruim € 6.000 goedkoper uit.

2,8 procent voor 15 jaar vast

Ook de laagste hypotheekrente voor de termijn van 15 jaar is verlaagd. Met 2,8 procent zijn Hypotrust en Argenta hier de aanbieders met de scherpste tarieven. Niet alle aanbieders hebben overigens zulke lage rente. ING en Rabobank vragen bijvoorbeeld 3,8 procent voor een hypotheek met een rentevaste termijn van 15 jaar. De verschillende aanbieders vergelijken is daarom een must.

Met de zeer lage hypotheekrente van dit moment is het kopen van een woning weer wat voordeliger geworden. Eerder legden we al uit dat het verschil tussen kopen en huren door de lage hypotheekrente steeds verder oploopt. Niet alleen starters profiteren. Ook wie al een woning heeft gaat het verschil merken. Is het einde van jouw rentevaste termijn in zicht, dan is de kans groot dat jouw hypotheeklasten straks omlaag gaan.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie