Nieuws

Fout of wijzigingen in je belastingaangifte, wat nu?

Belastingdienst: fout bij aftrekpost kinderen

donderdag 26 februari 2015
Fout of wijzigingen in je belastingaangifte, wat nu?

De Belastingdienst maakt ieder jaar een controlethema bekend: enkele onderdelen van je aangifte die extra gecontroleerd gaan worden. Maak je, bedoeld of onbedoeld, een fout op dat gebied, dan is de kans dus groter dat deze boven komt drijven. Toevallig werd vandaag bekend dat de Belastingdienst zélf een fout in het online aangiftesysteem heeft zitten. Waar moeten we dit jaar op letten?

Een officieel controlethema is voor dit jaar nog niet bekendgemaakt. Wél heeft de Belastingdienst laten weten dat een aantal onderwerpen waarin vorig jaar relatief veel fouten gemaakt werden, dit jaar extra aandacht zullen krijgen. Om je op weg te helpen verstuurt de Belastingdienst begin maart een brief aan mensen die vermoedelijk met een van de betreffende onderdelen te maken hebben:

  • Belgisch pensioen
  • Duits pensioen (2 versies)
  • Kosten levensonderhoud kinderen
  • Kosten levensonderhoud kinderen als ouders in 2014 zijn gescheiden
  • Monumentenpanden
  • Dieetkosten
  • Gezinshulp
  • Medicijnkosten
  • Buitenlands vermogen
  • Inkomsten uit overig werk

Je mag er vanuit gaan dat deze onderwerpen dit jaar ook (opnieuw) scherp gecontroleerd zullen worden. De komende weken zullen we bovendien extra aandacht besteden aan een overzicht van en uitleg over het inzetten van aftrekposten.

Fout in online aangifte: aftrek levensonderhoud kinderen

Verder heeft de Belastingdienst een waarschuwing gegeven voor een fout in de online aangifte. Deze is van toepassing op mensen die a) een fiscale partner hebben en b) recht hebben op aftrek voor het levensonderhoud van kinderen tot 21 jaar. Denk bijvoorbeeld aan alimentatie, premie zorgverzekering, of uitgaven voor kleding en voeding. 

Lid worden

Door een fout in het systeem kan de aftrek niet verdeeld worden tussen de partners, waardoor je de aftrek niet meer ontvangt. De Belastingdienst geeft aan dat de fout vermoedelijk dinsdag 10 maart wordt verholpen – men raadt aan tot die tijd nog even te wachten met het indienen van de aangifte. Als je aangifte al ingediend is, dan kun je deze nadat de fout verholpen is opnieuw verzenden.

Iets vergeten?

Heb je je aangifte al verzonden, maar wil je nog iets aanpassen of een fout herstellen? Zo lang je nog geen definitieve aanslag opgelegd hebt gekregen, kun je de verstuurde aangifte gewoon opnieuw openen, wijzigen en opnieuw verzenden. Ook ná 1 mei. De Belastingdienst gaat vervolgens vanzelf aan de slag met je laatst ingediende aangifte, eerdere aangiftes vervallen automatisch.

Klopt je aangifte niet, vanwege een fout of omdat je wat vergeten bent, dan kun je daar ook ná de definitieve aanslag nog wat aan doen. Je kunt tot vijf jaar na het betreffende jaar je aangifte wijzigen, en bijvoorbeeld een extra aftrekpost of juist vergeten inkomsten opgeven. Voor belastingjaar 2014 kan dat dus tot en met 2019.

Je hebt nog ruim anderhalve maand om je belastingaangifte in orde te maken. De komende weken vertellen we je alles over aftrekposten en andere aandachtspunten voor de aangifte over 2014. Eerder schreven we al over de naheffing van 2014, wanneer je belasting moet doen en hoe de teruggave dan werkt. Je leest er meer over in het dossier: Belastingaangifte.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie