Nieuws

Belastingvoordeel met groen sparen?

Geen belasting over je spaargeld

dinsdag 31 maart 2015
Belastingvoordeel met groen sparen?

Bij het invullen van de belastingaangifte kan je aangeven groen te sparen. Dit duurzame sparen levert belastingvoordeel op. Niet gek in een tijd waarin de spaarrente op een reguliere spaarrekening bedroevend laag is. Maar levert het daadwerkelijk wat op en hoe werkt die belastingregeling eigenlijk?

Wat is groen sparen?

Het geld dat op jouw spaarrekening staat, gebruikt je bank om leningen en hypotheken mee te verstrekken aan consumenten en bedrijven. Kies je voor groen sparen, dan wordt je geld niet zo maar aan iedereen uitgeleend. Dit geld wordt enkel beschikbaar gesteld voor duurzame projecten. Denk hierbij aan energieprojecten met windmolens en biologische landbouwbedrijven.

Wat is het belastingvoordeel?

Heb je meer dan € 21.330 spaargeld, dan betaal je voor het spaarsaldo boven deze grens 1,2 procent belasting. Bij duurzaam sparen ligt de grens hoger. Dan mag je tot € 56.928 sparen zonder dat dat de fiscus 1,2 procent opeist. Voor stellen is dit het dubbele, oftewel €113.856. Deze vermogensbelasting is ondergebracht in box 3.

Daarnaast mag je 0,7 procent van het spaarsaldo op de groene rekening aftrekken van je inkomsten in box 1.  Een fijn voordeel, aangezien je door deze aftrek minder inkomstenbelasting betaalt.

Rekenvoorbeeld

Stel je hebt € 55.000 spaargeld op een duurzame spaarrekening. Stond dit geld op een reguliere spaarrekening gestald, dan betaalde je hierover € 404 vermogensbelasting. Dit is nu niet het geval. Hier komt het voordeel van een lagere inkomstenbelasting bovenop, in dit geval maximaal € 200, bij schijf 4. Het totaal haalbare fiscale voordeel komt neer op € 604, ofwel 1,1 procent over je spaargeld. 

Bij welke bank kan het?

Met name ASN en Triodos bank staan bekend om hun duurzame standpunten. Het vreemde is dat deze banken geen spaarrekening aanbieden waarbij het fiscale voordeel geldt. De spaarrekeningen hebben namelijk niet het door de overheid verstrekte groencertificaat dat nodig is voor het belastingvoordeel. 

Het aantal banken waar je wel belastingvoordeel krijgt over je spaargeld is helaas op één hand te tellen. ABN Amro en Rabobank bieden een dergelijke rekening aan, maar hebben op dit moment een klantenstop. Alleen bij ING is het mogelijk, tegen de minimale rente van 0,01 procent, om groen te sparen. Los van de lage rente ben je verplicht om het geld voor minimaal drie jaar vast te zetten op een deposito

Lid worden

Niet interessant voor banken

Rabobank stelt dat het afsluiten van de groene spaarrekening door de grote belasting niet meer mogelijk is. Aannemelijker is dat banken niet enthousiast zijn omdat het simpelweg minder lucratief is. Ze kunnen het spaargeld alleen investeren in duurzame projecten die vallen onder de overheidseisen. Met minder investeringsmogelijkheden is het lastiger een hoog rendement te halen, waardoor het de banken geld kost. 

Groen sparen, doen?

Als je spaargeld voor drie jaar vastzet, bieden ASN en Triodos een spaarrente van slechts 0,3 procent. Duurzaam sparen voor het fiscale voordeel levert netto bij ING in dat geval meer op. Bij een standaard internetspaarrekening van ASN is de rente 1,2 procent. Dit is vergelijkbaar met groen sparen, wel bestaat het risico dat ASN de rente verlaagd.   

Van duurzaam sparen voor de belastingvoordelen worden we op dit moment weinig enthousiast. Je bent verplicht je spaargeld voor langere tijd vast te zetten. Daarnaast is het aanbod zeer beperkt en ben je bovendien overgeleverd aan de grillen van de overheid. Als volgend jaar de regeling wordt afgebouwd, dan loop je het risico dat het belastingvoordeel afneemt. Mocht dat gebeuren kan jouw geld beter op een rekening staan waar je het direct af kunt halen. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie