Nieuws

Belastingaangifte 2014: 5 belangrijkste aftrekposten

Haal meer uit jouw aangifte inkomstenbelasting

donderdag 26 februari 2015
Belastingaangifte 2014: 5 belangrijkste aftrekposten

Sinds 1 maart kunnen we weer aangifte inkomstenbelasting doen. Je inkomen van 2014 is de basis voor de belasting die je moet betalen. Dit belastbare inkomen kun je verlagen door gebruik te maken van aftrekposten. Hypotheekrente en zorgkosten vallen hier bijvoorbeeld onder. Veel mensen besteden weinig aandacht aan de aftrekposten, simpelweg omdat ze niet weten wat de mogelijkheden precies zijn. Zonde, want gemakkelijker besparen kan niet! Hoe kun je jouw aftrekposten ten volste benutten bij je belastingaangifte 2014?

Hoe werkt een aftrekpost?

Eerst even de basis. Hoe werkt het eigenlijk? Stel, je hebt een belastbaar inkomen van € 38.000. Over het grootste gedeelte van dit inkomen betaal je 42% belasting. Tel op welke aftrekposten je kunt gebruiken, en verminder je belastbaar inkomen met dit bedrag. Heb je € 6.000 aan aftrekposten? Je belastbaar inkomen daalt dan naar € 32.000. Je betaalt dan € 2.520 (42% van € 6.000) minder belasting.

Welke aftrekposten zijn er?

De Belastingdienst maakt het ons niet makkelijk. Ons belastingsysteem is aardig ingewikkeld en kent veel verschillende aftrekposten. Om er maar een paar te noemen: een lening aan een startende ondernemer, uitgaven voor specifieke zorgkosten en de onderhoudskosten voor een Rijksmonumentenpand. Bekijk voor een complete lijst het overzicht op de site van de Belastingdienst.

Lid worden

We lichten vijf veelgebruikte aftrekposten voor je uit:

 • Hypotheekrente
  De rente over je hypotheek is voor een periode van maximaal 30 jaar aftrekbaar. De Belastingdienst kijkt hierbij naar de afsluitdatum van de hypotheek. Oversluiten speelt dus geen rol. Koop je een nieuw huis met een hogere hypotheek? Dan geldt voor dit extra bedrag vanaf dan opnieuw een periode van 30 jaar waarin de rente aftrekbaar is.

  De regels rondom de hypotheekrenteaftrek zijn de afgelopen jaren flink gewijzigd. Voor wie vóór 2013 een hypotheek had, zijn de rentelasten volledig aftrekbaar. Voor wie na 31 december 2012 een huis kocht, is alleen de rente over het deel waarover je hypotheek aflost aftrekbaar. 

 • Kosten eigen woning
  Heb jij in 2014 een huis gekocht? Een deel van de kosten die je toen maakte, zijn aftrekbaar. Denk hierbij aan de afsluitkosten, de kosten voor het opstellen van de hypotheekakte en de kosten van de woningtaxatie. Ook de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie en boeterente zijn aftrekbaar. Deze kosten zijn aftrekbaar in het jaar waarin je de woning koopt.

  Om het niet al te makkelijk te maken, is de rekening van de makelaar niet aftrekbaar. Ook de kosten voor het opstellen van een koopakte en de overdrachtsbelasting kunnen niet ingezet worden als aftrekpost. Op de site van de Belastingdienst lees je hoe het precies zit

 • Studiekosten
  Heb je in 2014 een studie of cursus gevolgd en hier zelf voor betaald (en dus niet je ouders of je werkgever), dan zijn de kosten hiervan aftrekbaar. De niet-aftrekbare drempel is €250. Niet alleen het betaalde college- of studiegeld is overigens aftrekbaar. Ook de kosten van inschrijving en benodigdheden, zoals boeken of ander materiaal, kunnen aangedragen worden als aftrekpost. 

 • Giften
  Ook giften en donaties aan goede doelen gelden als aftrekpost. Gaat het om een eenmalige gift, dan geldt er een drempel van 1% van je inkomen. Doneer je periodiek, dan is je gift volledig aftrekbaar. Voorwaarden hierbij zijn dat de periodieke donatie vastgelegd is bij de belastingdienst en dat het om een donatie aan een ANBI gaat. Eerder legden we al uit hoe dit precies werkt.

 • Zorgkosten
  Bij deze aftrekpost gaat het om ziektekosten, voor zover deze niet zijn gedekt door je (aanvullende) zorgverzekering of onder het eigen risico van de verzekering vallen. De rekening van je fysiotherapeut valt hier bijvoorbeeld onder als je hiervoor geen aanvullende verzekering had.

Reken jezelf niet te snel rijk. De Belastingdienst rekent namelijk ook hier een drempelbedrag. Alleen de kosten boven dit bedrag zijn aftrekbaar. De hoogte hangt af van je inkomen en of je een fiscaal partner hebt. De ondergrens ligt op € 125 per persoon. In dit overzicht van de Belastingdienst zie je welke zorgkosten voor de belastingaangifte 2014 aftrekbaar zijn.

Goed om te weten: de meeste aftrekposten staan nog niet in de vooraf ingevulde aangifte. Je moet dus zelf aan de slag! Heb je een fiscaal partner waarmee je belastingaangifte doet, dan kan het lonen om te schuiven met aftrekposten. De aftrekposten leveren immers meer op naar mate je meer belasting betaalt. Door de aftrekposten onder te brengen bij degene die in het hogere tarief valt, profiteer je maximaal. Dat schuiven gaat vrij gemakkelijk in het aangifteprogramma. Gewoon proberen dus.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie