Nieuws

Wat als je starterswoning minder waard is dan je hypotheek?

65 procent starterswoningen onder water

maandag 23 februari 2015
Wat als je starterswoning minder waard is dan je hypotheek?

Een huis dat een stuk minder waard is dan de hypotheek die ervoor afgesloten is; ondanks de stijgende huizenprijzen, hebben nog steeds veel Nederlanders hier mee te maken. Des te jonger je bent, des te groter de kans dat je een huis hebt dat onder water staat. Gemiddeld genomen is pas vanaf je veertigste de kans weer groter dat je uit de ‘gevarenzone’ bent en een woning hebt die meer waard is dan de hypotheekschuld. Maar wat als je in de onfortuinlijke groep starters valt wiens huis onder water staat? Kom je nog van dit verlies af en is verhuizen nog wel een optie?

Kocht je na 2008 voor het eerst een huis, dan heb je in de afgelopen jaren te maken gehad de fors dalende huizenprijzen. Ondanks de opleving van het afgelopen jaar is de kans dan groot dat je huis nu minder waard is dan de hoogte van je hypotheekschuld.

Starters de pineut

Starters blijken vaker met een groot gat tussen hypotheekschuld en woningwaarde te zitten dan woningeigenaren die al langer een eigen huis hebben. Ben je tussen de 25 en 30 jaar, dan is de kans op een woningwaarde lager dan je hypotheek ongeveer 65 procent.

Op dit moment kruipen de huizenprijzen weer uit het dal, goed nieuws. Wel maakt de overheid het met fiscale beperkingen minder aantrekkelijk om een woning te kopen. Ook gaat de huurmarkt op de schop. Dit kan nadelig uitpakken voor de vraag naar koopwoningen. En dus ook voor de prijs ervan. 
Onderwaarde En Overwaarde eigen woning Naar Leeftijd

Wat doe je eraan?

De hamvraag is, wat te doen als je huis onder water staat? De beste remedie is geduld hebben en wachten tot de huizenprijs verder opveert. Maar helemaal zonder risico’s is dat niet. Wanneer je bijvoorbeeld noodgedwongen moet verhuizen heb je te maken met een grote schuld. Ook zit je met een probleem als de stijging van de woningprijzen in jouw regio achterblijft. Je kunt deze risico’s te lijf gaan door je hypotheekschuld te verkleinen, als dat binnen je uitgavenpatroon valt. Onderstaand de opties.

- Hypotheekschuld sneller aflossen
Je kunt sneller je hypotheek aflossen dan dat je oorspronkelijk met de bank hebt afgesproken. Controleer wel of de bank daar een boete voor rekent. 

- Extra sparen
Een andere optie is zelf iedere maand een spaarbedrag opzij zetten. Een eventuele schuld bij verkoop van je woning, vang je hiermee op. Het voordeel hiervan is dat het geld vrij beschikbaar blijft. Stijgt de woningwaarde op termijn toch, dan kan je besluiten het spaargeld ergens anders aan uit te geven. Dat is lastiger als het in je hypotheek zit.

- Kijk je ouders lief aan
Vorig jaar konden ouders tot € 100.000 belastingvrij schenken wanneer je het geld gebruikte voor de aankoop of verbouwing van je woning. Dit voordeel geldt inmiddels niet meer. Toch is een bijdrage van je ouders zeker nog de moeite. Normaal gesproken kan er belastingvrij € 5.277 geschonken worden. Gebruik je een gift voor het aflossen van je hypotheekschuld, dan is dit jaar € 52.752 toegestaan. Let wel, dit mag eenmalig, voor (partners van) ‘kinderen’ tot 40 jaar.

Op de huizenprijzen heb je weinig vat. Wel kan je actie ondernemen als je de risico’s wilt beperken. Weet jij niet hoe het bij jou zit of wil je kijken of het in jouw geval verstandig is om actie te ondernemen? Vul in dat geval het onderstaande formulier in voor meer informatie.  

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie