Nieuws

Sparen tegen 2,1 procent spaarrente

Hoogste rente bij geld vastzetten op deposito

woensdag 4 februari 2015
Sparen tegen 2,1 procent spaarrente

Leaseplanbank bestaat vijf jaar en viert feest. Jij als spaarder profiteert daarvan mee, zo meldt de bank in haar commercials. Tot zo ver de martketingretoriek. In de praktijk biedt de bank tijdelijk 0,10 procent extra rente als je jouw spaargeld vastzet voor een bepaalde periode. Maar is het wel zo’n feest, als je jouw geld niet kunt opnemen wanneer je wilt? En wat als je door omstandigheden het geld tóch nodig hebt?

De verhoging van 0,10 procent op de reguliere spaarrente is niet bepaald een flinke stijging. Helaas kun je als spaarder vandaag de dag niet al te kritisch zijn. Renteverhogingen zijn momenteel een zeldzaam fenomeen.

Spaarrente van 2,1 procent

Bij een deposito met een looptijd van 1 jaar biedt Leaseplanbank 1,9 procent. Als je jouw spaargeld twee jaar wilt afstaan, levert dit 2,1 procent op. Hiermee is de bank koploper op spaargebied. Ben je bereid je geld nog iets langer vast te zetten, namelijk drie jaar, dan ben je met 2,15 procent het best af  bij het van oorsprong Belgische Argenta.

Hogere spaarrente

De belangrijkste reden om je spaargeld vast te zetten is de hogere rente die er tegenover staat. Op een standaard spaarrekening is de maximaal haalbare rente op dit moment 1,65 procent. Ook hier is Argenta koploper, met direct daarachter de 1,6 procent van Nationale Nederlanden.

De spaarrente bij banken als ABN, ING en Rabobank schommelt rond de 1 procent. Slechts de helft van de haalbare spaarrente bij een deposito. Ofwel, bij € 50.000 spaargeld levert een deposito circa € 500 per jaar meer op.

Boeterente bij tussentijds opnemen

Spaargeld vastzetten is alleen verstandig als je het in die periode niet nodig hebt. Ga je trouwen, verbouwen, een huis kopen? Bedenk dan goed of je het geld wel kunt missen. Heb je het namelijk toch nodig dan betaal je boeterente bij het opnemen.

Een voorbeeld: je zet € 50.000 twee jaar vast. Na het eerste jaar besluit je dat het geld toch nodig is voor de verbouwing van de woning. Bij Leaseplan betaal je dan 1 procent boete maal het aantal resterende jaren. In dit geval zou de opnameboete dus € 500 zijn. De hoogte van de boeterente verschilt per bank. Daarbij moet je het verzoek tot opname vooraf ter akkoord indienen bij de bank.

Geen opnameboete bij uitzonderingen

In sommige situaties betaal je geen boeterente als je het spaargeld opneemt. Dit geldt uiteraard bij het overlijden van de spaarder. Ook bij echtscheiding en werkloosheid of een persoonlijk faillissement geldt doorgaans de boeterente niet. Controleer vooraf bij de bank welke voorwaarden gelden, deze verschillen per aanbieder.

Renterisico?

Stel jij zet je spaargeld vast voor twee jaar. Dan loop je het risico dat de rente op reguliere spaarrekeningen stijgt. Jij profiteert dan niet mee van deze stijging omdat jouw spaargeld tegen een vaste rente vaststaat.

Dit risico is op het moment gering. Banken hebben in de afgelopen tijd de spaarrente fors verlaagd en het is niet te verwachten dat hier snel verandering in komt. Sterker nog, op korte termijn ligt zelfs een verdere daling van de spaarrente voor de hand. In die situatie ben je met een deposito extra in het voordeel.

Zeker als je op dit moment spaart bij een van de grotere banken valt er veel te winnen. Een overstap naar de hoogste spaarrente scheelt je dan ongeveer een half procent, en bij een overstap naar de hoogste depositorente kun je daar nog eens een half procent bij optellen. Rijk word je er niet van, maar voor het is een leuke beloning voor de kleine moeite van het (online) openen van een spaarrekening of -deposito. Zeker nu een verhoging van de spaarrente er voorlopig niet in zit. Bedenk wel goed of het ook daadwerkelijk geld is dat je kunt missen, anders wordt het feest alsnog verpest door de boeterente.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie