Nieuws

Reaal verkocht aan China: dit betekent het voor jou

Overheid maakt 1 à 2 miljard euro verlies

dinsdag 17 februari 2015
Reaal verkocht aan China: dit betekent het voor jou

De Nederlandse staat verkoopt Reaal aan aan de Chinese verzekeraar Anbang. Dat betekent dat iedereen die ooit iets heeft afgesloten bij onder andere Reaal, Zwitserleven, Zelf, Route Mobiel en Proteq Dier & Zorg vanaf vandaag premie overmaakt aan een Chinese partij. Hoe is het zo ver gekomen dat het volgende Nederlandse bedrijf verhuist naar een buitenlandse aanbieder? En hoe zit het met de verplichtingen en contracten zoals je ze ooit met Reaal bent overeengekomen?

Risicovolle investeringen in vastgoed hebben SNS Reaal begin 2013 aan de rand van de afgrond gebracht. Om de bankverzekeraar te redden en verdere financiële schade te voorkomen werd het bedrijf genationaliseerd, dus gekocht door de Nederlandse overheid.

Europese regels bepaalden dat het nieuwe staatsbedrijf de bank (SNS) van de verzekeraar (Reaal) moest splitsen. Reaal en alle andere verzekeringsmerken van het bedrijf heetten daarom sinds juli 2014 Vivat. Anbang koopt nu Vivat, maar SNS blijft (voorlopig) eigendom van de staat.

Is een Chinese verzekering anders dan een Nederlandse?

Ongetwijfeld heeft een Chinese polis andere voorwaarden en bepalingen dan een Nederlandse. Desalniettemin zullen de Chinezen niets aan het Nederlandse bedrijf veranderen. Volgens Reaal-directeur Gerard van Olphen zullen de Chinezen een 'aandeelhouder op afstand' worden. Met andere woorden, voor jouw verzekering verandert er niets. Anbang kocht op dezelfde wijze het Belgische bankbedrijf Delta Lloyd en de Belgische verzekeraar Fidea.

Opmerkelijk: vorig jaar kocht Anbang ook het Waldorf Astoria, een luxe 5-sterren hotel in New York voor een bedrag van 1,6 miljard euro.

Foutje van 700 miljoen

Eerder werd bij SNS een ‘foutje’ gemaakt van 700 miljoen euro. Zowel het bedrijf als de Nederlandse overheid, die de bank begin 2013 overnam, rekenden zich rijk met dit geld. Uiteindelijk bleek het nog wel in de boeken te staan maar niet meer op de rekening. Toezichthouder De Nederlandsche Bank is dit ook ontgaan. Dezelfde DNB moet nu goedkeuring geven over de deal en beoordelen of de Chinezen een financieel betrouwbare partij zijn. Als dat maar goed gaat…

Houdt de staat er nog iets aan over?

Voor klanten van de verzekeraar verandert er in eerste instantie dus niets. Maar hoe zit dat voor de staat en dus voor ons als belastingbetaler? Op het oog lijkt het alsof we er bekaaid vanaf komen. De prijs die Anbang betaalt is 150 miljoen euro. Een schijntje, vergeleken met de miljarden die overheid op tafel moest leggen om SNS Reaal te redden.

Aan het overnamebedrag zitten echter nog zoveel haken en ogen dat daar nog niet veel over valt te zeggen. Anbang lost bijvoorbeeld voor ruim een half miljard aan schulden af en steekt ook honderden miljoenen euro's in het bedrijf om het weer gezond te maken. Schattingen van experts over het verlies van de overheid lopen uiteen van 1 tot 2 miljard euro.

Als de bank SNS ook verkocht is, verwacht minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem op het hele bedrijf zo'n 50 miljoen euro winst te maken. Of dat lukt, valt nog te bezien. Veel belangstelling is er niet meer voor het bedrijf en dat maakt de onderhandeling lastig.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie