Nieuws

Meer kleding, benzine en boodschappen voor je geld

Benzine maar liefst 13% goedkoper

vrijdag 13 februari 2015
Meer kleding, benzine en boodschappen voor je geld

Wie in januari ging shoppen in een kledingwinkel, boodschappen kocht of de auto voltankte, was minder kwijt dan een maand eerder. Daar staat tegenover dat sommige andere uitgaven, zoals bijvoorbeeld woninghuur, horeca of onderhoud aan je auto, iets duurder zijn geworden. Kijken we naar het grotere plaatje, naar de uitgaven van alle Nederlanders samen, dan zijn de prijzen voor het eerst in 27 jaar niet gestegen (inflatie) én niet gedaald (deflatie). De zogenaamde consumentenprijsindex ligt op 0,0. Wat betekent dat precies?

De inflatie komt voor het eerst in tijden uit op het nulpunt. Een belangrijke reden hiervoor is de zachte winter. Winterkleding verkoopt lastig als het niet koud is en winkels verlaagden de prijzen om van hun voorraad af te komen. Ook de gedaalde olieprijs was merkbaar, in vergelijking met vorig jaar lag de prijs maar liefst 13 procent lager, waardoor je gemiddeld 1,47 per liter betaalde.

Verloop Inflatie

Goed voor je spaarrekening

De lage inflatie is goed nieuws als je kijkt naar je bestedingen, want voor hetzelfde geld koop je nu meer. Ook verzacht het de pijn van een lage spaarrente. Bijvoorbeeld in 2008 ontving je met gemak vier procent rente op je spaargeld. Producten en diensten werden destijds ongeveer 3 procent duurder, waardoor het rendement op je spaarrekening door de prijsstijgingen wordt ‘opgegeten’.

Zonder benzine en voedsel wel duurder

Wanneer de prijzen verder dalen dan het nulpunt is er sprake van deflatie. Daar is nu nog geen sprake van. Bijvoorbeeld de sterk gedaalde olieprijs levert een wat vertekend beeld op. Ook de prijzen van voedingsmiddelen kunnen sterk verschillen binnen een korte periode. Wanneer we die groepen buiten beschouwing laten, was het leven in januari alsnog 1 procent duurder dan een jaar eerder.

Twee procent inflatie is het doel

De Europese Centrale Bank heeft onder andere als doel het op peil houden van de inflatie in Europa, bij voorkeur rond de twee procent per jaar. Net als veel economen is de ECB van mening dat prijsstijgingen gezond zijn voor de economie. Bij prijsstijgingen stel je als consument aankopen liever niet uit, want uitstel zorgt voor hogere kosten. Met andere woorden, inflatie is goed voor de verkopen van bedrijven en dus voor de economie.

Jouw salaris op de helling

Prijsstijgingen zijn ook makkelijker voor werkgevers. Stel dat de prijzen dalen, dan ligt het voor de hand dat jouw salaris ook daalt. Zowel jij als een eventuele vakbond zal daar niet tevreden over zijn. Het is dan ook gemakkelijker om jouw verdiensten gelijk te houden of minder te laten stijgen dan de inflatie. Jij ziet hetzelfde op je loonstrookje maar hebt niet direct door dat je er eigenlijk minder voor kunt kopen.

De Europese Centrale Bank doet er alles aan om dalingen van producten en diensten te voorkomen. In hoeverre dat verstandig is, daar verschillen de meningen over. Voor jou is het in ieder geval goed nieuws dat sommige producten en diensten goedkoper zijn geworden. Toch maar ingaan op die wintersale bij de kledingzaak dus?

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie