Nieuws

Laagste hypotheekrente schiet verder omlaag!

Verschil koophuis en huurhuis loopt op

maandag 9 februari 2015
Laagste hypotheekrente schiet verder omlaag!

De laagste hypotheekrente voor 5, 10, 15 en 20 jaar vast is wederom verlaagd. De concurrentie op de hypotheekmarkt laait op, nu maar liefst acht hypotheekverstrekkers de afgelopen week hun tarieven verlaagden. Bij de belangrijkste rentevaste termijnen betreft het zelfs een verlaging van de scherpste rente!

Begin januari voerde Argenta de druk op de hypotheekmarkt op, door de rentevaste termijn van 10 jaar te verlagen naar 2,65%. En nu duiken ze daar zelf weer onder: voor 2,55% kun je tien jaar lang bij ze terecht. Bovendien biedt de van oorsprong Belgische bank met 2,05% ook voor 5 jaar vast het laagste tarief.

Andere rentevaste termijnen?

Argenta is met haar label Woonlife niet de enige aanbieder die de confrontatie aandurft. Hypotrust (15 jaar vast, 2,90%) en Allianz (20 jaar vast, 3,10%) staan paraat voor de wat langere rentevaste termijnen. Beiden boden al het laagste tarief in de markt, maar geven nu een signaal dat het nóg scherper kan.

Veel voordeel voor starters

De historisch lage hypotheekrente is een fijne combinatie met de huidige huizenprijzen. Daar profiteren met name de starters van, die voor het eerst een woning kopen en nog niet met een bestaande woning of hypotheek rekening hoeven te houden.

Een rekenvoorbeeld: Joost en Maaike kopen een leuke starterswoning in Den Bosch. Ze sluiten een annuïtaire hypotheek van € 170.000 tegen 2,55% rente. De eerste tien jaar betalen ze gemiddeld € 580 netto per maand. Hiervan is € 363 aflossing en € 217 de netto hypotheekrente.

Kopen versus huren

Door de lage hypotheekrente loopt het prijsverschil tussen kopen en huren steeds verder op. Wil je een indruk krijgen van het prijsverschil, kijk dan naar de opbouw van de maandlasten:

Bij een koophuis zijn je netto maandlasten opgebouwd uit aflossing (de blauwe balk) en netto rente (de rode balk). De aflossing is een soort broekzak-vestzak: je koopt steeds een klein stukje van je huis terug van de bank. Dit geld verplaatst zich dus van je bankrekening naar je eigen woning. De werkelijke kosten van je hypotheek staan gelijk aan de netto rente. In bovenstaand voorbeeld betalen Joost en Maaike de eerste tien jaar dus gemiddeld netto € 217 per maand.

De kosten van een vergelijkbaar huurhuis (simpelweg de maandhuur) zijn al snel drie à vier keer zo hoog. Natuurlijk staat daar tegenover dat je dan minder risico loopt en geen omkijken hebt naar onderhoud. Bovendien zit je nergens aan vast, ook fijn. Wat voor jou zwaarder telt, is een persoonlijke afweging.

De starters zijn aan zet: koopwoningen zijn nog nooit zo betaalbaar geweest, terwijl huren steeds duurder wordt. Ook wanneer het eind van je rentevaste termijn in zicht is mag je niet klagen: goede kans dat je hypotheek een stuk goedkoper gaat worden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie