Nieuws

Ziekenhuisrekening controleren: is het straks wél duidelijk?

Factuur vanaf 2016 beter te controleren

dinsdag 24 februari 2015
Ziekenhuisrekening controleren: is het straks wél duidelijk?

De rekening die je krijgt van het ziekenhuis ziet er vanaf 2016 weer een beetje begrijpelijker uit. Behandelingen op de spoedeisende hulp of poliklinische behandelingen worden op je factuur ingedeeld in de categorieën licht, middelzwaar of zwaar. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn consumenten zo beter in staat om te controleren of de rekening klopt.

Sinds 2009 is het verplichte eigen risico op de zorgverzekering opgelopen van 155 euro tot de huidige 375 euro. Consumenten die voor een wissewasje op de eerste hulp kwamen, ervaren hierdoor goed in hun portemonnee hoe duur een ziekenhuis eigenlijk is. Maar of die rekening ook terecht is, valt moeilijk na te gaan.

De ene prik is de ander niet

"Sommige dingen zijn logisch", zegt Natasja Wijnbeek van de NZa. "Als je een diepe wond hebt waar een chirurg anderhalf uur mee bezig is, dan is de nota hoog. Maar soms is dat moeilijker in te zien. Een griepprik of een injectie voor een complexe zenuwblokkade lijkt in uitvoering dezelfde handeling, maar het specialisme en het gebruikte materiaal is wel degelijk anders. De prijs is dus ook verschillend."

In het nieuwe systeem zou een gewone prik 'licht' kunnen krijgen als kwalificatie, terwijl de andere prik als 'middelzwaar' op de factuur wordt beoordeeld. Consumenten kunnen zo gemakkelijker bij hun zorgverzekeraar controleren of de kwalificatie voor hun behandeling wel terecht is. Volgens Wijnbeek bestaat er nog geen mogelijkheid om online in te zien welke behandeling in welke categorie valt, maar wordt daar wel aan gewerkt.

Klopt mijn ziekenhuisrekening wel?

Heb je nu al twijfels over de rekening die je kreeg van het ziekenhuis? Op de website dezorgnota.nl staat uitgelegd hoe je een rekening moet lezen. Ben je het nog steeds niet eens met de factuur? Dan kun je op deze website ook lezen wat de procedure is om een klacht in te dienen over je rekening.
Rekening Ziekenhuis Huisarts

Gaat het ook wel eens fout?

In 2013 ontdekte een patiënt dat er ruim 1000 euro in rekening werd gebracht voor het verwijderen van wat oorsmeer. Had hij een huisarts bezocht, dan bedroeg de rekening 9 euro. Bovendien zou het bedrag dan niet ingehouden worden op zijn eigen risico. Na lang bakkeleien trok het ziekenhuis de rekening in. De Maastrichtse professor gezondheidseconomie Wim Groot schat dat op deze wijze jaarlijks voor 4 miljard euro onnodig wordt gedeclareerd.

Het is niet de eerste keer dat de rommelige en voor leken vaak onbegrijpelijke ziekenhuisnota's worden aangepakt. Pas sinds juni vorig jaar worden de uitgevoerde behandelingen duidelijk op de rekening vermeld. Ook de vervelende praktijk dat een rekening soms pas na een jaar op de mat valt, is verleden tijd. Sinds 2015 worden de facturen van het ziekenhuis uiterlijk na 120 dagen verstuurd.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie