Hypotheekvoorspelling Rabobank broodje aap?
"Hypotheekrente gaat flink stijgen"

De topman van Rabobank, Bert Bruggink, voorziet een flinke stijging van de hypotheekrente. Een uitspraak die veel kritiek oogst. Reden voor de stijging van de hypotheekrente is namelijk vooral de winst van de bank zelf. Deze winst staat momenteel onder druk door hogere kosten en risico's bij het verstrekken van hypotheken. Om de winsten toch op peil te houden zou jij als huizenkoper een hogere rente moeten betalen. Is het verhaal van de stijgende kosten plausibel of hebben we te maken met het spreekwoordelijke broodje aap?
Het is waar dat banken de laatste jaren meer kosten maken omdat ze aan strengere eisen moeten voldoen. Zo moeten ze bijvoorbeeld meer geld als buffer aanhouden. Hoe meer hypotheken er worden verstrekt, hoe hoger de buffer dient te zijn. Het nadeel voor een bank is dat dit geld in kas moet blijven en niet geïnvesteerd kan worden. Met andere woorden, er is minder geld beschikbaar om winst mee te maken.
Hypotheken doorverkopen
De Rabobank-topman stelt dat er door de strengere regels voor banken minder hypotheken verstrekt kunnen worden. Een alternatief zou zijn om wél de hypotheek te verstrekken, maar om het risico in feite door te verkopen. Bijvoorbeeld aan een pensioenfonds of een andere grote investeerder. Deze stelt het geld voor de hypotheek beschikbaar en krijgt daarvoor een rentevergoeding.
Uiteraard willen partijen als pensioenfondsen ook rendement maken op hun investering. De bank zelf levert haar winst echter niet graag in. Als beiden willen profiteren moet er meer winstmarge komen, en dus stijgt de hypotheekrente, zo claimt Bruggink.
Banken lenen zelf ook goedkoper
Dat de kosten voor banken stijgen, is aantoonbaar. Dat de hypotheekrente daardoor óók fors zou moeten stijgen is echter een ander verhaal. Banken kunnen op dit moment zeer goedkoop geld lenen. Zo lenen ze voor 0,05% rente geld van elkaar en beschikken ze voor amper 1% rente over jouw spaargeld.
Bovendien kunnen banken ook nog eens goedkoop bij de Europese Centrale Bank terecht, voor leningen met een langere looptijd. Het is niet de verwachting dat hier snel verandering in komt. Daarnaast is de marge op hypotheken in de laatste jaren fors gestegen. De gestegen kosten en risico's worden dus al (deels) gecompenseerd.
Meer hypotheekgeld beschikbaar
De beoogde stijging van de hypotheekrente lijkt vooral bedoeld om de toekomstige winsten veilig te stellen. Maar er is nog een andere reden dat Brugginks uitspraak niet opgaat. Dat pensioenfondsen en andere investeerders geld beschikbaar stellen voor hypotheken, heeft niet automatisch een stijgende hypotheekrente tot gevolg. Er komt namelijk simpelweg meer geld beschikbaar om jouw woning mee te bekostigen: deze stijgende concurrentie drukt de hypotheekrente.
Opvallend is dat ABN Amro en ING de uitspraken van Rabobank niet onderstrepen. Ze houden zich op de vlakte. De voorspelling van de hogere hypotheekrente lijkt vooral een Rabo-pleidooi voor minder strenge regelgeving en een lobby om de winst op peil te houden. Ben je zelf op zoek naar een hypotheek, zorg er dan voor dat je niet te veel betaalt. In het overzicht van hypotheekrentes wordt de laagste hypotheekrente per rentevaste periode bijgehouden.
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist