Nieuws

Hypotheek zonder vast arbeidscontract eenvoudiger

Hypotheek voor uitzendkracht met perspectief

donderdag 12 februari 2015
Hypotheek zonder vast arbeidscontract eenvoudiger

De arbeidsmarkt verandert. Een contract voor onbepaalde tijd is in veel sectoren niet meer de standaard. Tijdelijke werknemers waarmee bedrijven snel kunnen groeien of krimpen worden de norm. Voor die zzp'ers, flexwerkers en uitzendkrachten betekent dat nogal wat. Het vaste contract was jarenlang een nagenoeg onwrikbaar vereiste voor banken om een hypotheek te geven. Langzaamaan ontstaan er echter initiatieven die daar verandering in brengen. Zoals dat van uitzendbureau Randstad.

Het uitzendbureau geeft sinds vorig jaar zogeheten perspectiefverklaringen af aan hun uitzendkrachten. In zo'n verklaring staat dat het uitzendbureau verwacht dat je inkomensniveau minimaal op het huidige peil blijft in de komende jaren. Hypotheekverstrekker Obvion heeft afgesproken met Randstad dat zij zo'n verklaring accepteren als basis voor het verstrekken van een hypotheek.

Wanneer krijg je een perspectiefverklaring?

Voor Randstad een perspectiefverklaring afgeeft, kijken ze naar verschillende factoren. De beangrijkste zijn je opleidingsniveau, je werkervaring, je vaardigheden en je huidige functie. Daarnaast speelt de situatie op de arbeidsmarkt zelf mee.

Om in aanmerking te komen moet je verder beschikken over een detacheringscontract. Dat betekent dat je een contract voor bepaalde tijd hebt bij het uitzendbureau. Heb je geen detacherings- maar een uitzendcontract, dan houdt de verbintenis automatisch op als er geen werk meer is bij de opdrachtgever.

90 geslaagde aanvragen

Randstad heeft tot 1 oktober 2014 proefgedraaid met de perspectiefverklaring. Ongeveer 10.000 gedetacheerde werknemers werden aangeschreven of zij interesse hadden. Van hen hebben ruim 400 mensen een aanvraag gedaan, in 90 gevallen werd de aanvraag gehonoreerd. Randstad en Obvion beschouwen de proef daarom als succesvol en gaan door met het afgeven van perspectiefverklaringen.

Ook werknemers die via Tempo Team en Yacht gedetacheerd zijn (onderdeel van Randstad), komen binnenkort in aanmerking voor een perspectiefverklaring van het uitzendbureau.

lleen hypotheek via Randstad en Obvion?

De perspectiefverklaring is een geregistreerde merknaam van Randstad. Randstad verklaart nadrukkelijk dat alleen zij bevoegd zijn om een perspectiefverklaring af te geven. Het uitzendbureau werkt exclusief samen met Obvion en de hypotheekaanvraag moet gedaan worden door branchevereniging Eigen Huis.

Werk je via een ander detacheringsbureau? Dan kun je het beestje natuurlijk ook een andere naam geven. Een 'verklaring van inkomensstabiliteit' bijvoorbeeld. Overleg het met je detacheerder en leg het via jouw financieel adviseur neer bij willekeurig welke hypotheekverstrekker. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Zzp'ers en uitzendkrachten zonder perspectiefverklaring zijn overigens zeker niet kansloos op de hypotheekmarkt. De belangrijkste voorwaarde die geldverstrekkers vragen is dat je cijfers kunt laten zien van de laatste drie kalenderjaren. Het gemiddelde inkomen uit die drie jaren geldt als basis om de hypotheek te berekenen, mits het inkomen uit het laatste jaar niet lager was dan het gemiddelde. De laagste hyptheekrentes houden we actueel op de hypotheekrentepagina.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie