Nieuws

Poliskluis voor verzekeringen: handig?

Verzekeraars slaan handen ineen voor overzicht en controle

donderdag 26 februari 2015
Poliskluis voor verzekeringen: handig?

Verzekeringspapieren. Hoe bewaar jij ze? Bij de één zijn alle polissen secuur opgeborgen in een handig map. Netjes gesorteerd op aanbieder, datum en onderwerp. Bij de ander ligt er een grote stapel enveloppen en printjes in de kast, waar die autoverzekeringspolis vast ook tussen zit. Beide types kunnen straks gebruik gaan maken van de online omgeving die het Verbond van Verzekeraars gaat opzetten. In deze digitale kluis zijn al je verzekeringspolissen automatisch terug te vinden. Een goed idee?

Consumenten kunnen vanaf 2017 via een speciale website voor computer, tablet en mobiel direct toegang krijgen tot al hun verzekeringsgegevens. In deze digitale omgeving zijn alle verzekeringspolissen van een persoon of gezin terug te vinden. Op termijn moet het niet alleen mogelijk zijn de gegevens in te zien, maar ook wijzigingen door te voeren.

Driekwart verzekeraars doet al mee

De grote verzekeraars die aangesloten zijn bij het Verbond van Verzekeraars, zoals Achmea, ASR, Nationale-Nederlanden en Reaal, hebben al toegezegd mee te gaan doen. Het verbond gaat de komende tijd ook met de overige verzekeraars om tafel. Op die manier zijn straks al je verzekeringen, van elke aanbieder, automatisch terug te vinden op één centrale plek.

Is dat wel veilig?

Brancheorganisatie Verbond van Verzekeraars geeft aan dat er veel aandacht uit zal gaan naar de privacy van de consument. Enkel de consument zelf kan de gecentraliseerde informatie inzien. En dus niet de verzekeraars, die het overigens vast interessant zouden vinden om te zien welke verzekeringspolissen jij allemaal hebt lopen. Het Verbond belooft dat de consument het zeggenschap houdt.

Er wordt een onafhankelijke stichting ingeschakeld voor het beheer en de beveiliging van de nog op te zetten site. Hierbij gaat extra aandacht naar het versleutelen van de informatie en het beveiligd opslaan.
Uitgave verzekeringen per persoon per land per jaar

Voordelen voor jou

- Zaken op orde
De meeste verzekeringen zorgen anno 2015 nog voor een behoorlijke papieren rompslomp. Omdat de wettelijke contracttermijn van een verzekering telkens één jaar is, levert de verlenging jaarlijks weer post op. Zelfs wanneer je alles direct netjes opbergt, ontstaat na loop van tijd een flinke stapel papieren. Al deze documenten digitaal op één plek verzamelen, maakt het gemakkelijker om overzicht te houden.

- Dubbele dekkingen controleren
Wanneer al je verzekeringen op één plek verzameld staan, kun je eenvoudig controleren of je nog dubbele verzekeringen hebt lopen. Veel Nederlanders zijn bijvoorbeeld voor zorg in het buitenland verzekerd via hun zorgpolis én hun reispolis. Onnodig. Een ander voorbeeld is de rechtsbijstandshulp bij verkeerschade, die zowel in de rechtsbijstand- als autoverzekering kan voorkomen.

- Machtigen mogelijk
In het nieuwe systeem wordt het mogelijk iemand te machtigen. Dit kan, zeker wanneer iemand op leeftijd is, een handige toevoeging zijn. Wanneer iemand overlijdt, kan de familie zien welke uitvaartverzekering afgesloten was en welke verzekeringen opgezegd moeten worden.

De overheid verzamelt al jouw persoonlijke gegevens, post en informatie over bijvoorbeeld toeslagen al op mijn.overheid.nl. Voor een overzicht van je pensioen ga je naar mijnpensioenoverzicht.nl. En, nog even geduld, en dan vind je al je verzekeringen ook terug op één digitaal verzamelpunt. Overigens staan niet alle verzekeraars te trappelen om het nieuwe systeem. Ze zijn bang dat het de concurrentie aanwakkert. Nóg een voordeel voor jou als consument!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie