Nieuws

Belastingaangifte 2014? Nog even uitstel!

Aangifte inkomstenbelasting gewijzigd

maandag 2 februari 2015
Belastingaangifte 2014? Nog even uitstel!

Belastingaangifte doen wordt steeds makkelijker: bijna iedereen krijgt een vooraf ingevulde aangifte. Handig! Met onze tips weet je precies wat je zelf kunt doen om je aangifte inkomstenbelasting 2014 zo voordelig mogelijk te maken. Sowieso is het van belang om je belastingaangifte op tijd in te dienen. En dat is nu net een van de grote veranderingen in 2015: de planning verschuift. Hoe werkt het precies dit jaar?

Voorheen was de regel dat je aangifte vóór 1 april bij de belastingdienst binnen moest zijn. Dat is dit jaar anders: je kunt aangifte doen tussen 1 maart en 1 mei 2015. In januari en februari kun je dus nog even niks. Het aangifteformulier en bijbehorend programma zijn per 1 maart beschikbaar.

Vooraf ingevulde aangifte

De afgelopen jaren heeft de Belastingdienst flink gewerkt aan de vooraf ingevulde aangifte. Doorgaans is de belastingaangifte al door de Belastingdienst ingevuld, hiervoor gebruikt de dienst gegevens van o.a. werkgevers, gemeenten en banken. Je hoeft hierdoor zelf minder (of zelfs niets) in te vullen en enkel de bestaande cijfers te controleren.

Om ervoor te zorgen dat jouw aangifte vooraf al zo volledig mogelijk ingevuld is, heeft de Belastingdienst voortaan de maanden januari en februari gereserveerd voor het verzamelen van gegevens bij werkgevers en dergelijken. Vervolgens heb jij de twee maanden erna, tot eind april, de tijd om je aangifte te controleren, indien nodig aan te vullen en in te dienen.

Lid worden

De definitieve aanslag

Goed, uiterlijk eind april moet alles dus geregeld zijn. Maar wanneer kun je dan de definitieve aanslag verwachten? Daar maakt de Belastingdienst de zaken nodeloos ingewikkeld. Het zit als volgt:

Dat “bericht” is de definitieve aanslag, die je vertelt of je geld terugkrijgt of nog moet betalen. Krijg je geld terug, dan wordt dat binnen enkele dagen op je rekening gestort. Moet je geld betalen, dan krijg je dit jaar vanzelf 4 maanden uitstel van betaling voor deze aanslag. Dit heeft te maken met een regel die door de politiek eenmalig aan de Belastingdienst opgelegd is.

Je aangifte later regelen

Die vier maanden uitstel van betaling krijg je vanzelf, maar de aangifte moet gewoon op tijd gedaan zijn. Lukt je dat niet, dan kun je uitstel van aangifte aanvragen. Als je dat vóór 1 mei doet, krijg je over het algemeen vier maanden uitstel toegewezen. Je belastingaangifte moet dan vóór 1 september 2015 geregeld zijn.

Rente betalen

Blijkt uit de definitieve aanslag dat je de Belastingdienst geld moet betalen, dan heb je hier een maximale periode voor. Normaliter is dat zes weken na dagtekening van de definitieve aanslag. Je krijgt daar nu vanzelf vier maanden bij. Betaal je binnen deze periode, dan betaal je geen rente over het openstaande bedrag. 

Je betaalt wel rente wanneer:

  • je het niet redt om binnen de gestelde termijn (zes weken + vier maanden) het bedrag te voldoen. Je betaalt dan vier procent invorderingsrente over het openstaande bedrag, geteld vanaf de betaaldatum op de aanslag (dus óók over die vier maanden uitstel!)
  •  je te laat aangifte gedaan hebt en daardoor pas na 1 juli de definitieve aanslag hebt ontvangen. Je betaalt dan vier procent belastingrente over de periode van 1 juli tot zes weken na de betaaldatum op de aanslag. 

Wat langer tijd hebben om aangifte doen is prettig. De slogan “leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker” lijkt echter niet helemaal van toepassing dit jaar. Want let op: hoewel je in april aangifte mag doen, kan de Belastingdienst niet garanderen dat je definitieve aanslag dan ook vóór 1 juli binnen is. Het is dus alsnog het verstandigst om 'gewoon' in maart je zaken te regelen. De komende maanden schrijven we regelmatig over de belastingaangifte, met tips over aftrekposten en andere manieren om je aangifte zo voordelig mogelijk te maken.

Meer weten over de belastingaangifte over 2014? Op de pagina overzicht tips & wijzigingen belastingaangifte over 2014 vind je alle artikelen die over de belastingaangifte 2014 - 2015 geschreven zijn. Ook in maart en april schrijven we regelmatig over de aangifte inkomstenbelasting: tips rondom aftrekposten, wijzigingen voor belastingjaar 2014 en veelgestelde vragen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie