Nieuws

WOZ ontvangen? Bezwaar maken doe je zo!

Tips en voorbeelden voor je bezwaarschrift

woensdag 28 januari 2015
WOZ ontvangen? Bezwaar maken doe je zo!

Ongeveer de helft van de bezwaren op de WOZ-waarde wordt gegrond verklaard. Voor de meeste huiseigenaren scheelt dit enkele tientjes tot een paar honderd euro belasting. Mooi meegenomen. Wat zijn redenen om bezwaar te maken? Hoe schrijf je een goed bezwaarschrift? En niet onbelangrijk, hoe vergroot je de kans dat je bezwaar ook daadwerkelijk gegrond wordt verklaard?

Het WOZ-seizoen is weer begonnen: uiterlijk eind februari ligt de nieuwe beschikking op de mat. Wil je weten hoe de WOZ in elkaar zit, lees dan: 5 vragen over de WOZ.

Bezwaar maken

Je hebt de beschikking ontvangen en je bent het niet eens met de hoogte van de WOZ? Dan kun je een bezwaar indienen. Dit dien je binnen zes weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking te doen, daarna is bezwaar niet meer mogelijk.

Er is wel een alternatief: misschien heb je wat meer tijd nodig om je bezwaarschrift goed te onderbouwen. Bijvoorbeeld om onderzoek te doen of je woning te laten taxeren. In dat geval dien je een pro-formabezwaarschrift in. Daarmee geef je aan dat je bezwaar maakt, en dat de onderbouwing later komt. De gemeente verleent je in dat geval voor een bepaalde periode uitstel.
Bezwaarschrif Woz -01 (1)

Onderzoek de referentiepanden

Vraag bij de gemeente op welke referentiepanden ze voor jouw woning hebben gebruikt. Dit is een lijst van ‘vergelijkbare’ woningen, grotendeels gebaseerd op inhouds- en oppervlaktegegevens. Niet altijd is het een eerlijke vergelijking, er zijn verschillende redenen waarom jouw woning minder waard is dan de referentiepanden. Bekijk in vijf vragen over de WOZ welke concrete verschillen jouw woning meer of minder waard maken in vergelijking met soortgelijke huizen in de buurt.

Werk je bezwaar uit

Een goed bezwaarschrift voldoet ten eerste aan de vereisten van de gemeente, deze vind je op de gemeentewebsite. Daarnaast zijn er een aantal handvaten die jouw bezwaar onderscheiden van de standaard voorbeeldbrief:

- Rapporten, taxaties, plannen
Is je bezwaar gebaseerd op een taxatie van je woning (bijvoorbeeld omdat je het net gekocht hebt), heb je een offerte voor grootschalig achterstallig onderhoud of is er sprake van veranderingen in het bestemmingsplan? Voeg deze documenten dan bij, je laat hiermee zien dat je goed onderzoek gedaan hebt.

- Noem de feiten
Meningen zijn niet van belang, feiten wel. Geef aan op welk gebied jouw woning duidelijk, dus objectief meetbaar, minder waard is dan de referentiepanden. De kans is groot dat jouw WOZ-beschikking nog niet eerder door mensenogen behandeld is, geef dus duidelijk aan welke aspecten aandacht verdienen en waar de inspecteur op dient te letten.

- Kijk naar eerdere rechtzaken
De kans is groot dat jouw reden voor een WOZ-verlaging al eens eerder door iemand anders is genoemd. Zoek eens naar rechterlijke uitspraken over vergelijkbare situaties. Zitten er uitspraken tussen die je kunt gebruiken? Dit zijn goede onderbouwingen van jouw gelijk.

- Onderbouw de correcte woningwaarde
Hoewel een erkende taxatie een goede onderbouwing van je bezwaarschrift is, wegen de kosten vaak niet tegen de baten op. Een alternatief is  de koopsominformatie van het Kadaster: een overzicht van aankoopprijzen, inclusief adres en oppervlakte, van huizen in jouw postcodegebied over de afgelopen vijf jaar.

Voor slechts € 3,50 heb je zo een objectief beeld van de omgeving, waarbij je zelf kunt bekijken welke data relevant is voor jouw bezwaarschrift. Op basis hiervan kun je ook een wél reeële waarde van je woning bepalen. 

Toch betalen?

Je hebt zes weken de tijd om (eventueel pro-forma) bezwaar aan te tekenen. Vervolgens heeft de gemeente tot 1 januari 2016 de tijd om te reageren op jouw bezwaarschrift.

Terwijl je WOZ-bezwaarschrift in behandeling is, kun je de belastingaanslagen niet zomaar laten liggen. Wel kun je uitstel van betaling aanvragen. Dit doe je bij de betreffende instantie: de gemeente, de belastingdienst of het waterschap.

Bezwaar ongegrond

Wordt je bezwaarschrift ongegrond verklaard? Dan kun je in hoger beroep gaan bij de rechtbank. Dit moet wederom binnen zes weken na de reactie van de gemeente. Mocht de rechter niet in jouw voordeel besluiten, dan kun je indien gewenst in beroep bij het Gerechtshof en daarna nog in cassatie bij de Hoge Raad. Erg realistisch is dit echter niet: bij een te hoge WOZ-waarde betaal je meestal maximaal een paar honderd euro te veel belasting, daarvoor maak je het juridisch niet zo bont. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Bezwaar maken tegen de WOZ is niet moeilijk. Met bovenstaande tips kom je een heel eind. Is jouw WOZ-waarde serieus te hoog ingeschaald, maak dan zeker bezwaar. Bij de meeste gemeenten kan dit ook digitaal, zie hiervoor de gemeentewebsite. Houd wel rekening met de deadline van zes weken na dagtekening van de WOZ-beschikking

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie