Nieuws

Voorlopig energielabel: verplicht omzetten naar definitief?

Energielabel: vijf vragen en antwoorden

dinsdag 27 januari 2015
Voorlopig energielabel: verplicht omzetten naar definitief?

Het energielabel voor woningen. Al jaren is het verplicht om er bij verkoop één te hebben. Toch negeerden we massaal deze verplichting omdat we geen boete kregen als het energielabel ontbrak. Nu is dat anders. Met een boete van 400 euro en het afgeven van een voorlopig energielabel dwingt de overheid ons om actie te ondernemen. Vijf vragen en antwoorden.

1. Waarom een energielabel voor woningen?

Het energielabel is een verplichting vanuit Europa. Europa vindt dat we met z’n allen minder energie moeten verbruiken. Dat draagt bij aan een beter milieu. Het energielabel is een manier om woningbezitters bewust te laten worden van hun eigen energiegebruik en hier iets aan te doen als dat nodig is. 

2. Welke status heeft het voorlopige energielabel?

Geen officiële status, zoals eigenlijk al uit de naam blijkt. En welke waarde de koper van een huis er aan hecht, is nu nog ook niet duidelijk. Het is wel een aandachtspunt. Het voorlopige label wordt namelijk conservatief ingeschat, ofwel: slechter dan in werkelijkheid.

Een jaren ’30-woning met dubbel glas, een CV-ketel en vloerisolatie, krijgt een voorlopig F- of G-label omdat er óóit enkel glas en een gaskachel inzat. Woningverbeteringen staan nergens geregistreerd, dus vrijwel iedereen met een ouder huis krijgt een te laag voorlopig energielabel.

3. Krijg ik écht een boete als ik geen definitief energielabel heb?

Het definitieve energielabel is verplicht bij verkoop van je huis. Ben je (nog) niet bezig met deze verkoop, dan hoef je niets te doen. Heb je echter bij de verkoop nog geen definitief energielabel, dan loop je volgens deze website “het risico op een boete”. Maar voordat je de boete krijgt, ontvang je eerst een waarschuwing en kun je alsnog het energielabel aanvragen. Of de boete dus écht gegeven gaat worden, is voorlopig afwachten.

4. Hoe kan ik een goedkoop definitief energielabel aanvragen?

Wat kost een definitief energielabel van een deskundige? Volgens de overheid maximaal € 100. Wie op Google zoekt, vindt nu nog prijzen van € 150 tot € 300. Het aantal goedkope deskundige aanbieders zal echter snel stijgen. De vraag is daarmee wel: wat is de kwaliteit van die deskundige? En wat is dus de waarde van het definitieve label?

5. Hoe verloopt het proces om een definitief energielabel te verkrijgen?

Het voorlopige energielabel omzetten naar een definitieve variant  gebeurt in vier stappen:

Energielabel-voorlopig naar definitief

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie