Nieuws

Verkoopspurt huizen door stijgend vertrouwen

Herstel woningmarkt nog beter dan verwacht

donderdag 15 januari 2015
Verkoopspurt huizen door stijgend vertrouwen

Goed nieuws op de woningmarkt! In de laatste maanden van 2014 verkochten NVM-makelaars 34.622 huizen. Ruim dertig procent meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Bovendien bijna een verdubbeling van het aantal verkopen ten opzichte van het dieptepunt van de crisis in 2013. "De crisiskwartalen van lage verkoopaantallen en dalende woningprijzen liggen daarmee definitief achter ons", aldus een jubelende NVM-voorzitter Ger Hukker. Is er inderdaad reden voor feest?

De crisis te boven

De NVM is met haar eigen makelaarsnetwerk verantwoordelijk voor ongeveer 70 procent van de totale woningverkopen. In de hele woningmarkt werden er in het vierde kwartaal naar schatting 46.500 huizen verkocht. Hiermee komen we voor het eerst weer boven de stand van 2008 uit. In het laatste kwartaal vóór de crisis werden er 44.967 woningen verkocht.

Woningverkopen per kwartaal
Woningverkopen Per Kwartaal -02 (1)

Extra opleving door vooruitzicht strengere regels?

Bij de huidige opleving is een kanttekening op zijn plaats. Er zijn diverse regels gewijzigd zijn per 1 januari 2015. Zo mag er minder geleend worden op basis van de woningwaarde en is de maximale hypotheek in verhouding tot het inkomen gedaald. Daarnaast stopte de regeling waarbij tot een ton belastingvrij geschonken mocht worden voor de aankoop van een woning. Veel kopers hebben nog vorig jaar een woning gekocht om deze wijzigingen voor te zijn.

Toch zijn de vooruitzichten vooralsnog positief. Tegenover de beperkende maatregelen staat namelijk het stijgende vertrouwen onder kopers. Een sterk wapenfeit. Nu de verkopen toenemen en de prijs op zijn minst stabiliseert, durven ook andere de stap te zetten. Het tegenovergestelde gebeurde toen zowel de prijzen als het aantal verkopen onderuit gingen.

Stijging huizenprijzen hervat

De gemiddelde prijs van een woning zit in de lift. Vorig kwartaal leek de positieve prijsontwikkeling vrijwel tot stilstand te komen, met een mini-stijging van 0,1 procent. Dit kwartaal is er weer sprake van een ruimere plus (1,3 procent).

De prijs van de gemiddelde verkochte woning in Nederland ligt daarmee op 215.000 euro. Dat is 3,5 procent hoger dan in 2013 en 5 procent hoger dan op het dieptepunt.

Minder onderhandelingsruimte

De huizenprijzen stijgen gestaag door en het aanbod in te koop staande woning neemt iets af. Huisverkopers krijgen het hierdoor weer meer voor het zeggen en hoeven minder snel hun prijs te laten zakken. Overigens stijgt de prijs minder hard dan het aantal verkopen, ook kopers weten dus nog aardig hun slag te slaan. 

Het verschil tussen de oorspronkelijke vraagprijs en de verkoopprijs daalde eind 2014 tot 5,5 procent. Een jaar geleden bedroeg dit verschil nog 8,0 procent. In 2008, toen de crisis net haar intrede had gedaan, was het verschil tussen de oorspronkelijke vraagprijs en transactieprijs vergelijkbaar met nu.

Hypotheekrente ongekend laag

De hypotheekrente is nog altijd ongekend laag en blijft naar verwachting voorlopig op het huidige niveau. De huizenprijzen stijgen daarentegen. Een situatie waarin het uitstellen van het kopen van een huis letterlijk geld kan kosten. Ook dit zal in de komende tijd bijdragen aan het toenemende aantal verkopen. Wel is de vraag of de leenmogelijkheden roet in het eten gooien.

Dat het aantal verkochte woningen in het derde kwartaal van 2014 alweer op het niveau van 2008 zou liggen, had niemand durven dromen. We voorspelden daarom toen al dat het laatste kwartaal van 2014 er feestelijk uit zou zien. En inderdaad, voor de eerste keer komen we boven het niveau van voor de crisis uit. Heb jij de koopkoorts ook te pakken? Vraag dan meer informatie aan.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie