Nieuws

Spaarrente op dieptepunt?

Groot verschil rente bij vastzetten spaargeld

maandag 12 januari 2015
Spaarrente op dieptepunt?

De spaarrente bij ABN, Rabobank en ING bedraagt op dit moment een schamele 1 procent. Gemiddeld gezien is dit het slechtste moment om te sparen in de afgelopen tien jaar. Hebben we hiermee het dieptepunt bereikt? Helaas, de kans op een hogere spaarrente is voorlopig klein. De banken zelf verwachten geen opleving op korte termijn, gelet op de spaarrente die je ontvangt bij het vastzetten van je spaargeld op een depositorekening. Hoe zit dat en waar moet je zijn om sparen nog een beetje interessant te maken?

In september 2005 ontving je maximaal 3,5 procent rente over je spaargeld. In de drie jaar daarna steeg de spaarrente tot boven de 5 procent. Daarna werd de vrije val ingezet, die nog niet ten einde is.

Verloop hoogste spaarrente
Verloop Hoogste Spaarrente -02

Spaargeld vastzetten?

Voor de crisis in 2008 kon je met het vastzetten van je spaargeld een hogere spaarrente krijgen dan op een reguliere spaarrekening. De bank had de zekerheid dat ze een langere tijd over jouw spaargeld kon beschikken. Zeker bij een spaarrekening met een looptijd van meerdere jaren werd je als spaarder beloond met een extra hoge rente. Maar op dit moment zitten banken niet te wachten op jouw geld.

Dit zien we bijvoorbeeld bij Nationale Nederlanden en MoneYou. Als je daar spaargeld twee jaar stalt, krijg je een rente van respectievelijk 1,3 en 1,2 procent. Dezelfde banken bieden een hogere rente bij een reguliere spaarrekening.  Bij Nationale Nederlanden is dit 1,6 procent, bij MoneYou 1,5 procent. Bij de grotere banken is het helemaal armoe troef, met ING als dieptepunt. Daar krijg je 0,05 procent spaarrente bij een depositie met een looptijd van twee jaar.

Geld genoeg bij de bank

Banken hebben geld genoeg. Hebben ze toch geld nodig, dan kunnen ze dit tegen lage kosten lenen van elkaar of van toezichthouder de Europese Centrale Bank. Bovendien hebben ze op dit moment niet zo veel nodig. Leningen aan bedrijven en jou als consument staan op een laag pitje.

Als jij jouw spaargeld vastzet tegen een hogere rente, loopt de bank daarmee een risico. Namelijk dat ze aan jou een hogere rente moeten betalen dan bij een andere bank of de toezichthouder. Om die reden gaan ze liever niet voor een langere tijd de verplichting aan en is de rente op spaarrekeningen met een middellange looptijd extra laag.

De hoogste spaarrente

Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen. Onder andere Centraal Beheer en Leaseplan Bank verstrekken 2 procent rente als je jouw spaargeld 2 jaar vastzet. Dit levert je 0,35 procent meer op dan de huidige rente op een rekening waar je het saldo altijd op kunt nemen. Knab en Argenta voeren met 1,65 procent spaarrente deze lijst aan.

Je geld vastzetten op een deposito heeft, zeker bij de grotere banken, geen enkele zin. Aanbieders als Leaseplan Bank belonen je nog wel met een iets hogere rente. Dit valt te overwegen, aangezien het binnen twee jaar niet de verwachting is dat een reguliere spaarrekening fors meer gaat opleveren. Wil je altijd over je geld kunnen beschikken, neem dan genoegen met de lage spaarrente en wacht betere spaartijden af. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie