Nieuws

Ski's gestolen? Zo helpt je verzekering!

3 keer je verzekeraar in actie op de piste

vrijdag 16 januari 2015
Ski's gestolen? Zo helpt je verzekering!

Dat je een wintersportdekking nodig hebt op je reisverzekering zal bij de meeste wintersporters inmiddels bekend zijn. Een ligplaats in een gipsvlucht is niet goedkoop. Maar je reisverzekering regelt meer dan je terugreis na fysiek malheur. Drie voorbeelden van situaties in de sneeuw waarbij je verzekeraar je te hulp schiet.

1. Je ski's of snowboard gestolen

Criminaliteit is een groeiend probleem in de wintersportgebieden. Dure ski's en snowboards trekken ook dieven aan. Maar als je wilt lunchen in een restaurant op de piste dan zul je toch je ski's buiten moeten laten staan. Wat kun je zelf doen? 

  • Maak ongelijke paren. Ruil een ski met een vriend als je je ski's buiten wegzet. Je ski's zullen minder gemakkelijk weggepakt worden als ze niet bij elkaar passen.
  • Probeer je ski's neer te zetten op een plek waar je ze kunt zien vanuit het restaurant.
  • Gebruik een slotje. Je hebt verschillende soorten, meestal maken ze gebruik van een cijferslot en een staalkabeltje. Daarmee kun je je snowboard of ski's vastmaken aan de stalling. Een professionele dief knipt zo'n kabel door, maar de onopvallende gelegenheidsdief ben je te slim af.


Toch gejat?

Doe meteen aangifte. Alleen met een aangifte kun je de schade verhalen bij je verzekeraar. Hoewel een verzekeraar normaliter verwacht dat je kostbare zaken altijd in het oog houdt of op je lijf draagt, zullen ze de ski's meestal vergoeden. Het stallen van je ski's buiten een restaurant valt onder 'normaal vakantiegedrag' en komt dus voor vergoeding in aanmerking. Het maakt niet uit of de ski's van jezelf waren of ter plaatse gehuurd.

Laat je je ski's een hele nacht buiten staan bij een après-skibar in het dal, dan valt dat niet meer onder normaal vakantiegedrag. De verzekeraar zal de schade niet vergoeden.
Geclaimde Wintersportbagage (1)

2. Het scherm van je iPhone gebroken

Je kunt prachtige foto's en filmpjes maken op de piste. Helaas zijn smartphones en compactcamera's kwetsbare materialen tijdens een afdaling. Sneuvelt je scherm in een valpartij? Je reisverzekering biedt uitkomst. Let wel op, bel eerst met je verzekeraar voor je de telefoon laat maken. Soms kun je voor het herstel van je telefoon alleen terecht bij aangesloten reparateurs.

3. De tafel in je chalet beschadigd

Huur je een huisje of een chalet in de bergen, dan ben je op je reisverzekering ook verzekerd als je daar schade toebrengt. Je hebt bijvoorbeeld een hete pan op een houten tafel gezet. Als de eigenaar van het chalet je aansprakelijk stelt voor de schroeischade, dan kun je dat claimen bij je reisverzekering.

Voorwaarde is wel dat je echt aansprakelijk moet zijn voor de schade. Ben je door de bank gezakt toen je erop ging zitten, dan ben je niet aansprakelijk. Een zitbank hoort daar tegen te kunnen, dus hoef je de schade niet te betalen. Deze dekking kent overigens wel een minimaal schadebedrag, bijvoorbeeld 25 euro. Breek je een glas en moet je de huisbaas 4 euro betalen, dan is dat te laag voor dekking.

Een reisverzekering is eigenlijk een grote vergaarbak van verschillende dekkingen. De zaken waarvoor je verzekerd bent, verschillen niet zo veel per verzekeraar. Het grootste onderscheid zit in de maximumvergoedingen. Zo bleek uit eigen onderzoek in 2012 al dat de ene verzekeraar maximaal 300 euro uitkeert voor een gestolen snowboard, terwijl een ander tot 3.750 euro vergoedt

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie