Nieuws

Nog nooit zoveel huizen verkocht in één maand

Onderhandelingspositie verkoper iets verbetert

donderdag 22 januari 2015
Nog nooit zoveel huizen verkocht in één maand

Bij makelaars gaat de vlag uit. Verder herstel op de woningmarkt is duidelijk terug te zien in de stijgende huizenprijs en het aantal verkopen. Sterker nog, nooit eerder werden in één maand zo veel woningen verkocht als afgelopen december. Ruim 25.000. Door het toegenomen aantal verkopen heb je als koper minder keus. Langzaam verbetert hierdoor de onderhandelingspositie van de verkoper. Kortom, het argument 'voor jouw woning 25 andere' gaat niet meer op. 

Afgelopen december registreerde het Kadaster 25.265 verkopen. 63,4 procent meer dan een jaar ervoor. Bovendien het hoogst gemeten aantal verkopen ooit binnen één maand! December 2005 komt met 24.042 verkopen nog het dichtst in de buurt.

Hoe gaat het op jaarbasis?

Leuk, zo’n historisch record, maar wat zegt dat over de langere termijn? Als we naar heel 2014 kijken, is de lijn stijgend. Het totale aantal woningverkopen komt uit op 153.511, een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In topjaren als 2007 lag het aantal verkopen op jaarbasis nog wel hoger, maar dat neemt niet weg dat de stijging in 2014 een stevig teken van herstel is.
Recordaantal _huizen_verkocht
De recente stijging in verkopen was het grootst bij vrijstaande woningen. Positief, aangezien deze vaak duurdere woningen juist lastiger verkocht worden in slechte tijden.

Prijs 3,1 procent boven dieptepunt

Naast het aantal verkopen stijgt ook de huizenprijs zelf. Gemiddeld werd een huis in december verkocht voor € 226.646. Sinds het dieptepunt in 2013 is de gemiddelde woning 3,1 procent meer waard. Een opsteker voor jou als huiseigenaar. Toch is dat niet voor iedereen genoeg. Kocht je een woning in topjaar 2008, dan is dat huis nu nog altijd € 32.700 minder waard. De stijging van het aantal verkopen dient door te zetten voor verder prijsherstel.

Aantal huizen per koper daalt sterk

Aan het aantal huizen waar je als koper uit kunt kiezen, kun je aflezen hoe de woningmarkt eraan toe is. Historisch gezien ligt dit aantal op 7: als er voor iedere koper 7 woningen te koop staan, is de woningmarkt in balans. In de afgelopen jaren liep dit aantal sterk op. In het najaar van 2013 had iedere potentiele koper keus uit maar liefst 37 huizen. Steeds meer woningen werden te koop gezet terwijl het aantal verkopen juist sterk afnam. Kopers waren aan de macht en als verkoper had je bij een onderhandeling maar weinig in te brengen.

Met de huidige stand van 14 woningen per koper ligt het huidige aantal nog steeds ver boven het gemiddelde. Toch is een verschuiving merkbaar. Een maand geleden stonden er per koper nog 18 woningen in de verkoop. In februari 2013 daalde het aantal voor het eerst sinds 2009 tot onder de 20. Langzamerhand krijg je dus als verkoper weer meer te vertellen.

Eindejaarsspurt

Traditioneel worden in de laatste maanden van het jaar veel woningen verkocht. Van invloed hierbij zijn fiscale regelingen die aflopen of beperkingen die juist in het nieuwe jaar ingaan. Dit jaar is geen uitzondering. Zo stopte eind 2014 de regeling waarmee een woning kon worden bekostigd met een belastingvrije schenking van maximaal € 100.000. Ook zijn de hypotheekregels iets aangescherpt, waardoor je minder kan lenen ten opzichte van de woningwaarde. 

Veel kopers hebben eind vorig jaar de overdracht afgerond. Januari zal minder storm lopen. Toch zijn het niet alleen de fiscale maatregelen die tellen. Eerdere maatregelen van de overheid om de woningmarkt te stimuleren sloegen niet aan. Belangrijk is ook of je er als koper vertrouwen in hebt. Vertrouwen dat de prijs niet onderuit gaat, dat je baan niet op de tocht staat en dat je er de komende tijd financieel goed voorstaat. Dit ‘gevoel’ is minstens zo belangrijk als een fiscale oppepper. Durf jij het ook weer aan?

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie