Nieuws

Negeer de toezichthouder: regel zélf je pensioen!

AFM wil verplichte pensioendeelname zzp'er

dinsdag 13 januari 2015
Negeer de toezichthouder: regel zélf je pensioen!

Advies uit onverwachte hoek: de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil zzp'ers verplicht laten deelnemen aan een pensioenfonds. De zzp'ers bouwen volgens de toezichthouder nu onvoldoende pensioen op, daarom wil de AFM ze tegen zichzelf in bescherming nemen. Bijzonder? Absouluut. Niet in de laatste plaats omdat de AFM vrijwel geen zeggenschap heeft over het pensioenstelsel. 3 redenen waarom dit proefballonnetje meteen doorgeprikt kan worden.

1. Zzp'ers zijn geen werknemers

Volgens AFM-bestuurder Harman Korte is het niet uit te leggen dat de ene groep werkenden wel verplicht is voor zijn pensioen te sparen terwijl anderen dat niet zijn. "Terwijl alle studies laten zien dat mensen geneigd zijn te weinig en te laat te gaan sparen voor hun pensioen", zegt Korte in het Financieel Dagblad. Zzp'ers zijn echter geen werknemers, maar ondernemers. Ondernemers hebben andere financiële risico's en kansen dan mensen in loondienst.

Dat verschil is dermate groot, dat daar ook een ander financieel plan bij hoort. Ondernemers verplichten tot een uniforme pensioenvoorziening blokkeert de mogelijkheden van een zelfstandige en onafhankelijke financiële planning.

Hoe bouwen zelfstandigen op dit moment pensioen op?
Pensioen Opbouw -zzper

2. Bedrijfstakpensioenfonds niet van deze tijd

Veel werknemers zijn verplicht deel te nemen aan een bedrijfstakpensioenfonds. Zoals ambtenaren dat doen bij het ABP en zorgmedewerkers premie inleggen bij pensioenfonds Zorg en Welzijn. Dat stelsel gaat al decennialang mee, maar staat wel ter discussie. Werknemers hebben geen enkele keuzevrijheid. Werk je in de bouw? Dan zit je zonder uitzondering bij het fonds voor de Bouwnijverheid. Draait je fonds slecht, dan heb je pech.

Het stelsel is ingevoerd toen van baan wisselen een stuk minder gebruikelijk was dan vandaag de dag. Overstappers kosten de fondsen veel geld en werknemers lopen het risico dat een nieuwe baan nadelig is voor hun pensioenopbouw. Uitzoeken of waardeoverdracht naar het pensioenfonds van je nieuwe baan geld kost of oplevert, is geen eenvoudige rekensom en vereist financiële kennis. 

In deze tijd een heel nieuw bedrijfstakpensioenfonds optuigen voor zzp'ers staat haaks op de maatschappelijke ontwikkelingen. Er zijn talrijke nieuwe mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Zzp'ers zijn met een verplichte deelname aan een verouderd systeem niet geholpen.

3. Toezichthouder is geen meningenfabriek

Goed om te weten dat de AFM een mening heeft, maar die kunnen we in dit geval naast ons neer leggen. De AFM houdt alleen toezicht op de communicatie van de pensioenfondsen. Meer niet. De Nederlandsche Bank is de toezichthouder op de fondsen zelf.

Waarom komt de AFM dan hiermee? Staatssecretaris Jetta Klijnsma riep op tot een Nationale Pensioendialoog. Iedereen werd uitgenodigd mee te denken over hoe we het Nederlandse pensioenstelsel toekomstbestendig kunnen maken. Dit is de geheel vrijblijvende bijdrage van de AFM. Was dat verstandig? Als je niet weet dat de AFM geen zeggenschap heeft, kan zo'n boodschap verontrustend zijn. 

Door een mening toe te voegen aan het pensioendebat stelt de toezichthouder ook haar eigen objectiviteit in de waagschaal. Op de terreinen waar de AFM wél zeggenschap heeft, past de reputatie van meningenfabriek allerminst.

Ook zzp'ers zijn gebaat bij een goede pensioenvoorziening. Dat begint bij een onafhankelijk advies op basis van je financiële vooruitzichten als ondernemer. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie