Nieuws

Hypotheek 20 jaar vast voor de prijs van 5 jaar vast

Meer zekerheid een goede keuze?

donderdag 29 januari 2015
Hypotheek 20 jaar vast voor de prijs van 5 jaar vast

20 jaar lang de zekerheid van een lage hypotheekrente tegen de prijs van een 5 jaar vaste rente. Wie wil dat nou niet? Nou, bijna niemand eigenlijk. Met de ongekend lage hypotheekrente van dit moment kiezen Nederlanders helemaal niet voor langdurige zekerheid. Raar, want als het aankomt op sparen versus beleggen, kiezen we juist wel massaal voor de zekerheid van sparen. Hoe kun je hypotheekrisico’s vermijden met het vast zetten van je rente voor een langere periode? We leggen het je uit.

Het is niet ingewikkeld. Voor 3,2%, de laagste 20 jaar vaste rente van dit moment, heb je de zekerheid van 20 jaar lang exact gelijke rentelasten. Nog maar anderhalf jaar geleden, in mei 2013, had je bij diezelfde 3,2% maar 5 jaar zekerheid van gelijke lasten. Je krijgt nu 15 jaar méér zekerheid, voor hetzelfde geld.

Wat betaalde je eigenlijk voor hypotheekzekerheid tussen 2005 en 2015?

- 5 jaar zekerheid: 3,90% hypotheekrente
- 20 jaar zekerheid: 4,80% hypotheekrente

En nu, begin 2015, betaal je dus maar 3,20% voor 20 jaar zekerheid.

Waarom zou je juist NIET moet kiezen voor 20 jaar zekerheid?

De laagste 5 jaar vaste rente is op dit moment 2,15%. Wil je nu, op korte termijn, meer te besteden hebben, dan kies je voor deze kortere renteperiode. Het verschil is als volgt bij een hypotheek van € 250.000:

- Bij 3,2% rente kost deze hypotheek je elke maand € 447 netto 
- Bij 2,15% rente kost deze hypotheek je elke maand € 326 netto

Per maand scheelt het dus € 121. Dat is per jaar € 1.450 en in vijf jaar totaal € 7.250 ten opzichte van de 20 jaar vaste hypotheek. Bovendien dalen je lasten automatisch door de inflatie.

Waarom zou je juist WEL zou moeten kiezen voor meer zekerheid?

We vergelijken de 5 jaar vaste en 20 jaar vaste rente. Bij de 20 jaar vaste rente zijn je lasten langere tijd stabiel. We kunnen ervan uitgaan dat de hypotheekrente op termijn weer gaat stijgen. Stel dat je kiest voor vier renteperiodes van vijf jaar. Je hebt hiervan vijf jaar lang een zeer lage rente (2,15%), tien jaar lang een gemiddelde rente (3,9%) en weer vijf jaar een hoge rente (4,7%).

Achteraf gezien, had je beter voor een 20 jaar vaste hypotheek kunnen kiezen. Dan had je in twintig jaar tijd namelijk zo'n € 14.000 minder betaald.

Kiezen voor een hypotheek met een rentetermijn van twintig jaar levert daarnaast zekerheid op. Geen risico dus op een tussentijds sterk stijgende rente waardoor je hypotheeklasten fors hoger worden.

Kiezen voor zekerheid?

Je kunt hopen dat de huidige historisch lage rente nog vele jaren laag blijft. Maar dat is een gok. De meeste Nederlanders houden gewoon van de zekerheid. Daarom sparen ze ook liever dan dat ze beleggen.

Met de historisch lage rente van dit moment is een hypotheek spotgoedkoop. Ook bij een 20 jaar vaste rente. Wil je zekerheid, zet dan je rente langer vast.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie