Nieuws

Grieken willen onze steun niet teruggeven

Ons belastinggeld op het spel?

maandag 26 januari 2015
Grieken willen onze steun niet teruggeven

De Grieken zijn Europa zat. Althans, de forse bezuinigingen die het land krijgt opgelegd vanuit Europa. De Griekse verkiezingen werden gewonnen door Syriza. Deze partij wil de eerdere noodleningen aan het land niet terugbetalen en de Europese bezuinigingen terugdraaien. Hoe zit dat ook alweer? Was het niet ons belastinggeld dat is uitgeleend aan de noodlijdende Grieken? En kunnen ze het maken om dat simpelweg niet meer terug te geven?

Zoals vaker komen politieke partijen met spierballentaal aan de macht. Daarna begint pas de échte uitdaging, namelijk het waarmaken van de toezeggingen. In Griekenland is dat niet anders. De winnende politieke partijen geven aan een deel van de leningen niet terug te willen betalen. Bovendien beloven ze de kiezers een deel van de bezuinigingsmaatregelen terug te draaien. 

€ 240 miljard steun

Het land ontvangt voor € 240 miljard steun vanuit Europa. Als voorwaarde bezuinigt de Griekse overheid flink en is het  belastingstelstel aangescherpt. Die afspraken kunnen niet zomaar geschrapt worden. In het ergste geval zouden ze uit de Eurozone gezet kunnen worden.
Landen _met _financiele _steun -01

Patstelling

De Grieken creëren met hun tegendraadse stem een patstelling. Toezichthouders als het Internationaal Monetair Fonds willen niet dat het land verder in de problemen raakt, of de EU verlaat. Dat brengt alleen maar onzekerheid met zich mee en het doet de economie in Europa geen goed.

Aan de andere kant is het kwijtschelden van de Griekse schulden ook risicovol. Andere landen als Spanje, Italië en Portugal hebben ook steun gekregen vanuit Europa, en houden zich wél aan de afspraken. Als het de Grieken lukt om onder de schuld uit te komen, bestaat de kans dat andere landen ook gaan rebelleren.

Beleggers niet onder de indruk

Eerder nog reageerden beleggers vrij paniekerig toen bekend werd dat in Griekenland het anti-eurogevoel in opkomst is. Nu het zo ver is, maken ze zich al niet zo druk meer. Zo staat de Nederlandse aandelenbeurs op het hoogste punt sinds 2008. Ook aan de extreem lage rente die overheden betalen voor het aangaan van leningen is te merken dat het nieuws laconiek wordt opgepakt. Normaal gesproken zouden ook landen als Spanje en Italië meer rente gaan betalen, dit is nu niet het geval. 

Dat beleggers zich nu niet druk maken komt vooral omdat ze verwachten dat de Grieken en Europa uiteindelijk wel tot afspraken komen. Ook hebben ze vertrouwen in de Europese Centrale Bank, die alles zal doen om Griekenland en de andere 'probleemlanden' in het gareel te houden. 

De Grieken spelen poker met de steun die ze vanuit Europa ontvangen. Ze zetten daarbij hoog in en de bal ligt bij de andere landen om tot een akkoord te komen. Dat de inzet ook ons belastinggeld is, zal 'de gewone Griek’ weinig uitmaken. Die zag zijn inkomen achteruit gaan en ziet Europa als de grote boeman. Wie de echte schuldige is laten we in het midden. Toch zijn ook wij niet altijd even Europeesgezind als Nederland vanuit de EU maatregelen krijgt opgelegd: vanuit de Nederlandse politiek is de kritiek vaak ook luid te horen. Één Europa blijft een relatief begrip.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie