Nieuws

Aandelen fors onderuit in 2015

Valse start of riemen vast?

dinsdag 6 januari 2015
Aandelen fors onderuit in 2015

Tot nu toe is 2015 niet het jaar van het aandeel. Sterker nog, in de paar dagen van het nieuwe jaar daalde de waarde van Nederlandse aandelen meer dan 3,5 procent. Vooral de dalende olieprijs, de Grieken en de lage inflatie zijn de boosdoeners.  Een valse start of een voorbode voor meer onheil? 

De problemen in Europa waren lange tijd van de agenda. Maar dat beleggers soms weinig aandacht hebben voor de Europese politiek, wil niet zeggen dat alles op rolletjes loopt. Al eerder schreven we dat het op de achtergrond een probleem blijft dat nu en dan weer de spotlights opeist. Zo ook nu met de Grieken.

Grieken Europa uit?

In Griekenland dreigt een politieke partij aan de macht te komen die weinig op heeft met Europa. Een duidelijke signaal van de Griekse bevolking, die haar onvrede uit over de (economische) gang van zaken. De werkloosheid is hoog en Grieken hebben minder te besteden door verschillende bezuinigingsmaatregelen die op last van Europa zijn doorgevoerd.

In de afgelopen jaren was de politieke opvatting dat we de Grieken koste wat het kost bij Europa moeten houden.  Hier komt langzaam verandering in. Merkel, de Duitse bondskanselier, gaf het voortouw door te stellen dat een Grieks vertrek uit de Eurozone geen ramp is. Een behoorlijke omslag na alle waarschuwingen over de chaos die het uiteenvallen van Europa met zich mee zou brengen.

Beleggers nerveus

Als er nieuwe problemen in Griekenland ontstaan heeft dit minder gevolgen dan tijdens het hoogtepunt van de crisis. Dit komt doordat banken en overheden die geld uitlenen aan de Grieken, zich bewust zijn van de risico’s en al actie hebben ondernomen. Toch levert het instabiliteit op en bestaat het risico dat ook in andere landen onrust ontstaat. Juist die onzekerheid maakt beleggers voorzichtig.

Aandelenbeurs

Prijs olie verder omlaag

Eerder schreven we al over de dalende olieprijs. Deze daalde recent verder, tot onder de crisisstand in 2009. De meningen zijn verdeeld over wat dit te betekenen heeft. Sowieso is er minder vraag naar olie, wat aangeeft dat bedrijven minder produceren. Olie wordt namelijk in allerlei producten verwerkt (plastic, schoonmaakmiddelen, etc). Als bedrijven minder produceren of transporteren, is dit slecht nieuws voor beleggers die juist verdienen bij een groei van de bedrijfsactiviteiten.

Toch is dat een te eenzijdig plaatje. Er is simpelweg ook steeds meer olie te koop, waardoor de prijs daalt. Dat er meer te koop is dan dat er vraag naar is, komt doordat veel olierijke landen onlangs besloten de productie van olie op te schroeven. 

Alles wordt goedkoper?

In Europa wordt het leven op dit moment maar weinig duurder. Al eerder gaven we aan dat een te lage inflatie wordt gezien als een probleem. Economen en beleggers zien liever een stabiele stijging van de prijzen. Dit wordt nog lastiger met de gedaalde olieprijs. Die zorgt ervoor dat je minder betaalt bij het tanken, maar ook dat de prijs van allerlei producten minder hard stijgen. Leuk voor het gezinsbudget, maar minder voor stabiliteit op de aandelenbeurzen.

De daling van de aandelen geven geen reden voor paniek. Er zijn op dit moment onzekerheden die ervoor zorgen dat beleggers liever verkopen dan kopen. In de afgelopen maanden is wel gebleken dat de stemming opeens om kan slaan, terwijl er in feite niet zo veel verandert. Wat dat betreft is niets menselijks de belegger vreemd. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie