Nieuws

Ziekenhuisonderzoek Wegwijs: 5 opmerkelijke resultaten

MC Haaglanden? Elsevier: 52e, AD: 2e, patiënten: 44e

dinsdag 16 december 2014
Ziekenhuisonderzoek Wegwijs: 5 opmerkelijke resultaten

Uit een nadere analyse van de ziekenhuisonderzoeken van Elsevier, AD, Zorgkaart Nederland en Independer blijkt dat het Deventer Ziekenhuis gemiddeld het beste ziekenhuis van Nederland is. Maar wat vertelt het onderzoek ons nog meer? Vijf opmerkelijke resultaten uitgelicht.

 • 1 - Gelderland heeft 3 ziekenhuizen in top 10
 • 2 - De 1e plaats volgens patiënten: het gereformeerde ziekenhuis in Dirksland
 • 3 - De top 3 beste ziekenhuizen bij Wegwijs staan bij geen enkel ander onderzoek in de top 3
 • 4 - Provincie Zuid-Holland scoort hoog in alle onderzoeken
 • 5 - Enkele sterk uiteenlopende scores tussen de onderzoeken


1 - Gelderland heeft 3 ziekenhuizen in top 10
Voor inwoners van Gelderland ligt uitstekende zorg binnen handbereik. Maar liefst drie van de negen ziekenhuizen in de provincie Gelderland vinden we terug in de top 10 van de landelijke ranglijst. Ziekenhuis Rijnstate te Arnhem is het beste ziekenhuis van de provincie Gelderland. Dit ziekenhuis vinden we in de Wegwijs ziekenhuisranglijst op plek vier. Het ziekenhuis in Arnhem wordt op de voet gevolgd door Sint Jansdal in Harderwijk en Streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk, die landelijk respectievelijk plek acht en negen innemen.

Bekijk het overzicht van alle ziekenhuizen uit Gelderland

2 - De 1e plaats volgens patiënten: het gereformeerde ziekenhuis in Dirksland
Het is een kleinschalig, regionaal en in dit geval gereformeerd ziekenhuis met een protestants-christelijke identiteit: het Van Weel - Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Behandelingen als abortus en euthanasie worden er niet uitgevoerd. Een visie en / of werkwijze die door patiënten klaarblijkelijk wordt gewaardeerd. Het ziekenhuis scoort een 8,6 bij Zorgkaart Nederland en een 8,4 bij Independer. En daarmee heeft het ziekenhuis de hoogste score onder patiënten, hoewel gezegd moet worden dat de hoeveelheid waarderingen nog niet representatief is.

Het is desondanks opmerkelijk dat een klein ziekenhuis als van Weel - Bethesda de eerste plaats behaalt. Of juist niet? Op de gedeelde tweede plek vinden we namelijk ook de streekziekenhuizen ZorgSaam Zeeuws Vlaanderen (3e bij het AD en 5e in de eindlijst van Wegwijs) en Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.

Bekijk de uitgebreide score van het Van Weel - Bethesda Ziekenhuis

3 - De top 3 beste ziekenhuizen Wegwijs staan nergens in de top 3
Opmerkelijkheid 3 toont de noodzaak aan van het Wegwijs-onderzoek: de 3 beste ziekenhuizen van Wegwijs staan niet in de top 3 van Elsevier, het AD, Independer of Zorgkaart Nederland. Scores lopen ver uiteen en dat zorgt voor onduidelijkheid bij de consument. 

 • Het Deventer Ziekenhuis, dat bij Wegwijs als beste uit de vergelijking komt, vinden we bij Elsevier op plek 4 en bij de ziekenhuistop 100 van het AD op plek 14.
 • De nummers 1 van Elsevier (gedeelde eerste plek voor het Hagaziekenhuis en het Vlietland Ziekenhuis) staan bij Wegwijs op plek 12 en 18.
 • De nummer 1 van het Algemeen Dagblad (Albert Schweitzer Ziekenhuis) vinden we in de lijst van Wegwijs terug op plek 22.
 • Het ziekenhuis dat door patiënten als beste beoordeeld werd (het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis) staat bij Wegwijs op plek 23.


Bekijk de scores van alle ziekenhuizen in Nederland

4 - Provincie Zuid-Holland scoort hoog in alle onderzoeken
De provincie Zuid-Holland scoort bijzonder hoog in alle onderzoeken. Het Hagaziekenhuis (Den Haag) en het Vlietland-Ziekenhuis (Schiedam) scoren een gedeelde eerste plaats bij Elsevier. Het Albert Schweitzer Ziekenhuis te Dordrecht scoort de eerste plaats bij het AD, en patiënten zijn het meest tevreden over Het Van Weel - Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.

In het Wegwijsonderzoek gaat de tweede plaats naar het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis en de zesde plaats naar het Ikazia ziekenhuis, ook in Rotterdam. De nummer elf, het Groene Hart Ziekenhuis, en twaalf, het Haga Ziekenhuis, bevinden zich ook in Zuid-Holland. Van de in totaal twintig Zuid-Hollandse ziekenhuizen staan er tien in de top 25 beste ziekenhuizen.

De nummer 90, laatste uit de lijst, is overigens ook afkomstig uit Zuid-Holland: het Spijkenisse Medisch Centrum haalt een 79e, 88e en 72e plaats en eindigt daarmee gemiddeld het laagst.

Bekijk alle scores van de ziekenhuizen in Zuid-Holland

5 - Enkele sterk uiteenlopende scores
Als laatste punt inzicht in een aantal scores die sterk uiteen lopen. Deze scores tonen het belang van de het ziekenhuisonderzoek van Wegwijs.

 • Het Groene Hart Ziekenhuis Gouda: 11e bij Wegwijs  -  7e bij het AD  -  65e bij Independer / Zorgkaart NL
 • Het Haga Ziekenhuis in Den Haag: 12e bij Wegwijs  -  1e bij Elsevier  -  85e bij Independer / Zorgkaart NL
 • Jeroen Bosch Ziekenhuis: 17e bij Wegwijs  -  3e bij Elsevier  -  47e bij het AD
 • Medisch Centrum Haaglanden: 25e bij Wegwijs  -  52e bij Elevier  -  2e bij het AD
 • Slingeland Ziekenhuis: 44e bij Wegwijs  -  63e bij het AD  -  2e bij Independer / Zorgkaart NL


Button Het Beste Ziekenhuis van Nederland

Lees ook:

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie