Nieuws

Wat betekent het als een ziekenhuis zich 'topklinisch' noemt?

Ziekenhuis: academisch, topklinisch of streek?

vrijdag 19 december 2014
Wat betekent het als een ziekenhuis zich 'topklinisch' noemt?

Nederland telt ongeveer 90 ziekenhuizen, grof in te delen in ‘grote academische’ en ‘overige’ ziekenhuizen. Die overige ziekenhuizen zijn soms echter net zo groot als academische ziekenhuizen. Om de categorie ‘overig’ nauwkeuriger in te delen, bestaat er een tussencategorie: de topklinische ziekenhuizen. Wat zijn dit precies, wat heb je eraan en waarvoor kun je terecht bij een topklinisch ziekenhuis?

Nederlandse ziekenhuizen kun je op drie niveaus indelen: de academische ziekenhuizen, de topklinische ziekenhuizen, en de algemene of streek ziekenhuizen. In alle ziekenhuizen kun je terecht voor de basiszorg, zeg maar de routinebehandelingen. Wordt het ingewikkelder, dan moet je afhankelijk van de kwaal voor een behandeling, naar een academisch of topklinisch ziekenhuis.
Overzicht Verschillende Ziekenhuizen
A) Academisch ziekenhuis
Een academisch ziekenhuis wordt ook wel een UMC genoemd; Universitair Medisch Centrum. Hier werken specialisten die behandelingen uitvoeren die zo zeldzaam of ingewikkeld zijn, dat ze vrijwel alleen in academische ziekenhuizen kunnen worden uitgevoerd. De academische ziekenhuizen zijn gelieerd aan een universiteit via de opleiding geneeskunde. Nederland telt 8 academische ziekenhuizen.

Bekijk in deze lijst wat het Beste Academische Ziekenhuis is

B) Topklinisch ziekenhuis
Topklinische ziekenhuizen zijn ziekenhuizen die naast basiszorg ook complexe zorg uitvoeren. Deze ziekenhuizen zijn gespecialiseerd in één of meerdere zorggebieden. Deze grotere ziekenhuizen ontvangen patiënten uit een wijder gebied dan de kleinere, algemene ziekenhuizen.

Topklinische centra voeren veel innovatief onderzoek uit om voorop te blijven lopen binnen hun specialisme. Topklinische ziekenhuizen zijn ook voor artsen belangrijke opleidingscentra. In Nederland voldoen 28 ziekenhuizen aan de criteria om zich topklinisch te mogen noemen.

Volgens Dana Ploeger van de Samenwerking Topklinische Ziekenhuizen (STZ), onderscheiden topklinische ziekenhuizen zich door hun patiëntgerichte onderzoek. Als voorbeeld noemt ze de innovatieve zorg van het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven. "Daar is in samenwerking met de TU Eindhoven een heel klein pyjamaatje ontwikkeld voor te vroeg geboren baby's. Omdat de sensoren in dat pyjamaatje verwerkt zitten, hoeven er geen stickers meer op de huid van de baby's geplakt te worden", zegt Ploeger.

Het Topklinische Deventer Ziekenhuis bleek ‘gemiddeld’ het beste ziekenhuis van Nederland 2014 / 2015

C) Algemeen ziekenhuis
Algemene ziekenhuizen behandelen patiënten met aandoeningen die veel voorkomen. Als de zorg ingewikkelder wordt, dan verwijzen deze ziekenhuizen patiënten door naar een topklinisch of academisch ziekenhuis. De algemene ziekenhuizen zijn meestal wat kleiner en worden met name door patiënten uit de regio bezocht. Nederland telt 54 algemene ziekenhuizen.

Ondanks de specialistische zorg die de topklinische ziekenhuizen leveren, is de kwalificatie ‘topklinisch’ nog lang niet zo bekend als ‘academisch’. Dat komt volgens Diana Ploeger (STZ) omdat de samenwerking vroeger vooral voor artsen bedoeld was. "Maar je ziet wel dat steeds meer ziekenhuizen zich nu als zodanig profileren." In de loop van volgend jaar lanceert STZ een online zorgregister. Daarin kunnen patiënten precies opzoeken welk topklinisch ziekenhuis welke behandelingen uitvoert.

Overzicht van Topklinische ziekenhuizen in Nederland

Amphia Ziekenhuis

Breda

Atrium Medisch Centrum

Heerlen

Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis

Nijmegen

Catharina Ziekenhuis

Eindhoven

Deventer Ziekenhuis

Deventer

Gelre Ziekenhuizen

Apeldoorn

HagaZiekenhuis

Den Haag

Isala Klinieken

Zwolle

Jeroen Bosch ziekenhuis

Den Bosch

Kennemer Gasthuis

Haarlem

Maasstad Ziekenhuis

Rotterdam

Martini Ziekenhuis

Groningen

Maxima Medisch Centrum

Eindhoven

Meander Medisch Centrum

Amersfoort

Medisch Centrum Alkmaar

Alkmaar

Medisch Centrum Haaglanden

Den Haag

Medisch Centrum Leeuwarden

Leeuwarden

Medisch Spectrum Twente

Enschede

Onze Lieve Vrouwe Gasthuis

Amsterdam

Reinier de Graaf Groep

Delft

Rijnstate

Arnhem

Sint Franciscus Gasthuis

Rotterdam

Sint Lucas Andreas Ziekenhuis

Amsterdam

Spaarne Ziekenhuis

Haarlem

St. Antonius Ziekenhuis

Nieuwegein

St. Elisabeth Ziekenhuis

Tilburg

VieCuri

Venlo

Albert Schweitzer ziekenhuis

Dordrecht

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie