Nieuws

Vorstschade aan je huis niet altijd verzekerd

Temperatuur omlaag: buitenkraan aftappen!

maandag 1 december 2014
Vorstschade aan je huis niet altijd verzekerd

Bevroren water zet uit in de leidingen. Dat kan scheuren veroorzaken, of het drukt zelfs de hele kraan van de leiding af. Zolang het blijft vriezen zul je er misschien niet veel van merken, maar zodra de dooi invalt begint het grote druppelen. Hoe voorkom je het? En als het je overkomt, vergoedt je woonhuisverzekering dan de schade?

Regel één om schade te voorkomen is het aftappen van alle buitenkranen. Als er geen water meer in de leiding zit, kan het ook niet bevriezen. Draai de watertoevoer naar buiten dicht, en zet de buitenkraan open tot er geen water meer uitkomt. Vaak zit er bij de watertoevoer aan de binnenkant ook een aftappunt. Draai deze open en vang het water op. Als de vorstperiode voorbij is kun je de kraan weer aansluiten.

Vorst verzekering buitenkraan (1)
Voorkom bevriezing met antivorst-buitenkraan
Je kunt waterleidingen ook met isolerend materiaal verpakken, maar tijdens een strenge vorstperiode biedt dat waarschijnlijk onvoldoende bescherming. Verstandiger is het om voor waterpunten in buitenmuren een antivorst-kraan te gebruiken. Deze vorstvrije buitenkranen sluiten de watertoevoer af binnen de geïsoleerde muur, zodat de kraan en het buitenste stuk leiding niet kunnen bevriezen.

Heeft de nachtvorst je overvallen en is de leiding al bevroren? Dan kun je proberen de buis met een föhn te ontdooien. Dat lukt niet altijd, omdat de leidingen meestal niet overal met hete lucht bereikbaar zijn. Loodgieters en installateurs beschikken over zwaarder geschut. Zij kunnen de buizen met een ontdooitransformator onder elektrische spanning zetten, om zo de bevriezing te verhelpen. Dit soort ontdooiapparatuur is overigens ook vaak bij bouwmarkten te huur.

Dekt de woonhuisverzekering vorstschade?
Vorstschade aan je huis is op elke woonhuisverzekering gedekt. Hier geldt wel: zoveel verzekeraars, zoveel dekkingen. Schade aan je leidingen door een niet-afgetapte buitenkraan is vaak niet meeverzekerd, of alleen de eerste keer dat het gebeurt. Andere verzekeraars vergoeden wel de gevolgschade van een lekkage door vorst, zoals schimmelend behang, maar betalen niet het vervangen van de kapotte leidingen.

Let wel op. Verzekeraars gaan anders om met schade door vorst in vakantiehuizen en (sta)caravans, dan in gewone huizen. Omdat recreatiewoningen niet voortdurend bewoond zijn, is het risico op bevriezing veel groter. Vorstschade in vakantiehuizen is daarom vaak niet verzekerd. Ook een huis dat leegstaat, bijvoorbeeld omdat het verkocht moet worden, heeft vaak te maken met andere polisvoorwaarden voor bevriezing.

In de polisvoorwaarden van je opstalverzekering kun je opzoeken hoe jouw verzekeraar omgaat met vorstschade. Kom je er niet uit, vraag dan je adviseur om hulp.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie