Nieuws

Voorspelling 2015: hypotheekrente, huizenprijs, spaarrente en AEX

Stilzitten of in actie komen?

dinsdag 30 december 2014
Voorspelling 2015: hypotheekrente, huizenprijs, spaarrente en AEX

Is 2015 een goed jaar om een huis te kopen? En om te sparen? Zou je dit jaar je hypotheek moeten afsluiten? Wat doet eigenlijk de aandelenbeurs AEX in 2015? Is beleggen daarmee een goed alternatief voor sparen? Een vooruitblik op de portemonnee in 2015.

De hypotheekrente in 2015
Dit gebeurde in 2014
Herfst 2014: De laagste hypotheekrente sinds Karel V - anno 1540. Nooit eerder in de geschiedenis was de hypotheekrente zo laag: 2,95%. Het record werd daarna nog verder gebroken. Begin 2015 bedraagt de laagste hypotheekrente 2,8%. We staan er misschien niet dagelijks bij stil maar het is uniek dat we in Nederland zo weinig betalen voor onze hypotheek.

Voorspelling hypotheekrente 2015: positief
De belangrijkste graadmeter voor de hypotheekrente, is de kapitaalmarktrente. Ook die kwam eind december 2014 terecht op een historisch dieptepunt van 0,7%. Door diverse macro-omstandigheden lijkt deze het gehele komende jaar laag te blijven. En daarmee de hypotheekrente dus ook.

De druk op de hypotheekrente houdt aan. Een verdere daling is mogelijk wanneer de risico’s voor banken afnemen bij een aantrekkende woningmarkt. Ook meer concurrentie onder banken en hypotheekverstrekkers kan de hypotheekrente scherp stellen.

Zou de hypotheekrente overigens toch iets stijgen, wat op korte termijn niet waarschijnlijk is, dan is er geen enkele reden tot paniek. De gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast sinds 2005 ligt op 4,75% en sinds 1995 zelfs op 5,40%. Daar blijven we nu ruim onder. 

Wat kost een huis in 2015?
Dit gebeurde in 2014
In 2014 merkten we dat het dieptepunt van de woningprijs achter ons lag. Juni 2013 kostte een woning € 206.114, het laagste niveau sinds januari 2004. Inmiddels liggen de prijzen voor huizen weer ruim boven de € 220.000. Kopers in populaire steden als Amsterdam en Utrecht bieden al weer meer dan de vraagprijs. Wil je het maximale uit de onderhandeling halen? Gebruik onze Checklist ‘Zo onderhandel je met de makelaar’.

Voorspelling huizenprijs 2015: licht positief
De verwachting is dat de huizenprijs verder zal stijgen. Maar verwacht geen pieken. Hooguit één of twee procent winst ten opzichte van 2014. Een daling is gelukkig niet waarschijnlijk en daarom mogen we best positief zijn. De beperkte stijging van de huizenprijs komt overigens onder meer doordat we in 2015 minder mogen lenen, meer eigen geld voor aankoopkosten moeten inleggen en meer aflossen.

Levert sparen weer wat op in 2015?
De spaarrente in 2014
Sparen leverde in 2013 al niet veel op maar in 2014 was de spaarrente nog lager: de hoogste spaarrente liep van 1,9% in 2013 terug naar 1,65% in 2014. Let op: we hebben het daarbij over de hoogste rente. Bij de Rabobank, ABN en ING spaar je zonder voorwaarden tegen 1%. Weinig dus.

Voorspelling rente spaargeld in 2015: negatief
Komt er een einde aan die lage spaarrente? Nee, helaas. Banken hebben jouw spaargeld voorlopig niet nodig. Ze kunnen goedkoop aan geld komen via andere manieren, bijvoorbeeld via andere banken. De rente die ze hiervoor betalen, ook wel Euribor genoemd, is nu laag en gaat in 2015 waarschijnlijk nog verder dalen. Conclusie: als je rendement wilt maken, is sparen nu niet de beste optie en kunnen alternatieven de moeite waard zijn.

Beleggen in de AEX in 2015
Wat deed de AEX in 2014?
Wie z’n geld heel 2014 had belegd in een AEX-fonds had een rendement gemaakt van zo’n 7%. Een mooie score ten opzichte van het rendement op spaargeld maar eens stuk minder dan in 2013 toen de AEX een rendement van ruim 17% gaf. Bovendien waren er in 2014 een paar angstige momenten waarop de AEX flink rode cijfers toonde. 

Voorspelling AEX voor 2015: licht positief
De AEX lijkt verder te gaan stijgen, als we de analyses van meerdere analisten en goeroes op één hoop gooien. Ongeveer 6 tot 10% is de verwachting. Dit heeft onder meer te maken met de (langzaam) verder aantrekkende economie, de lage olieprijs en het beleid van Europa om goedkoop geld uit te lenen aan bedrijven. Doordat bedrijven goedkoop de mogelijkheid krijgen om verder te investeren, stijgen de aandelenkoersen. Een risico voor de AEX blijft polititieke onenigheid in Europa. Nu is het vrij rustig wat dit betreft, maar het blijft aanwezig op de achtergrond. 

Lid worden

Onzekerheden in 2015
Voorspellingen zijn interessant, met name als de situatie in de wereld rustig en stabiel is. Helaas geldt dat nu niet. De extreem lage olieprijs, het onberekenbare Rusland, kans op aanslagen door terreurbewegingen, Zuid-Europa waar anti-Europa-partijen aan de macht kunnen komen en het Verenigd Koninkrijk dat mogelijk uit de EU stapt. Alle brengen ze risico’s met zich mee die economisch herstel in de weg kunnen staan en die de voorspellingen kunnen ondermijnen. 31 december 2015 maken we de balans op.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie