Nieuws

Verschil tussen natura en restitutie zorgverzekering piepklein

Bijna altijd vrije keuze ziekenhuizen

dinsdag 2 december 2014
Verschil tussen natura en restitutie zorgverzekering piepklein

Voor de basisverzekering heb je tegenwoordig min of meer drie opties: een budget, natura of restitutie zorgverzekering. De budget-zorgverzekering is qua dekking ver uitgekleed. Maar de natura en restitutie zorgpolis verschillen niet zoveel. Soms bijna helemaal niks. De vraag is daarom: waarom zou je kiezen voor zo'n dure restitutiepolis?

Zoals in het artikel over de budget-zorgverzekering aangegeven, zijn er maar twee échte budget polissen op de zorgmarkt: Zekur en Zilveren Kruis Budget. Zij snijden fors in het aantal ziekenhuizen waar je terecht kunt.

Wat is de natura-zorgpolis ook al weer?
Het kenmerk van een natura zorgverzekering is dat je gebruik maakt van gecontracteerde zorg. Ofwel: zorg van zorgverleners, zoals ziekenhuizen en fysiotherapeuten, waarmee de verzekeraar een contract heeft gesloten. Voor 2015 geldt: bij élke verzekeraar is dat bijna élk ziekenhuis. De verschillen tussen de verschillende polissen zijn dus piepklein.

Zestig procent kent het verschil tussen de naturaverzekering en restitutieverzekering niet
Verschil Restitutie En Natura
Voorbeeld: Menzis zorgverzekeringen
Menzis heeft drie zorgverzekeringen: Menzis Budget Bewust (€ 90,75 p.m.), Menzis ZorgVerzorgd (€ 104,25 p.m.) en Mezis ZorgZó (€ 108,25 p.m.).

De Menzis Budget Zorgverzekering is eigenlijk niet zo 'budget' als dat hij klinkt. Voor 5 behandelingen kun je niet bij elk ziekenhuis  terecht. Voor alle andere behandelingen wel. Bij de natura zorgpolis geldt deze restrictie niet. En bij de restitutie-zorgpolis… ook niet. Tussen deze twee, natura en restitutie, zit het verschil 'm eigenlijk alleen in een paar specifieke klinieken die niet gecontracteerd zijn bij de naturapolis.

Marginaal verschil restitutie- en natura zorgverzekering
En eigenlijk zien we dit beeld bij bijna alle zorgverzekeraars. De dekking van de natura- en restitutieverzekering zijn praktisch gelijk. Het enige waar je op moet letten is dat bij sommige verzekeraars de natura-zorgverzekering kenmerken heeft van een budget-zorgverzekering.

Ofwel: sommige verzekeraars noemen de zorgverzekering waarbij je voor een paar behandelingen, bijvoorbeeld een operatie voor staar of een heupcorrectie, bij minder ziekenhuizen terecht kunt, een budget verzekering. Andere verzekeraars noemen dit een natura zorgverzekering.

Kiezen voor een restitutieverzekering is in veel gevallen duur en onnodig. Zeker als de polis nagenoeg dezelfde dekking biedt als een natura-verzekering. Voor de komende jaren is het opletten, of beter gezegd puzzelen, of de budget, natura en restitutie zorgverzekering niet verder van elkaar gaan verschillen. 'Puzzelen' omdat de voorwaarden van de zorgverzekering elk jaar weer minder transparant worden dan het jaar ervoor.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie