Top 5 beste artikelen in 2014
Kwam onze voorspelling voor 2014 uit?

Nederland is in 2014 vooruitgegaan en in 2015 gaan we die stijgende lijn vasthouden. Goed nieuws dus. Toch zullen banken, verzekeraars, politici en andere instituten in 2015 wederom onduidelijke uitspraken doen, niet begrijpbare voorwaarden bedenken, overbodige producten ontwikkelen en nieuwe wetten creëren. Daarom staan wij ook komend jaar voor je klaar met uitleg, rekenvoorbeelden, toekomstverwachtingen en kritische tegengeluiden! Om 2014 goed af te sluiten zetten we onze 5 beste artikelen op een rij.
- Rente hypotheek: variabel, 5 jaar, 10 jaar of 20 jaar vast?
Omdat de hypotheekrente sterk is gedaald, wordt het aantrekkelijker om je hypotheekrente langer vast te zetten. Maar past die keuze bij jouw persoonlijke wens? In dit artikel hebben we de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van de juiste rentevaste termijn op een rij gezet.
- Het ‘gemiddeld’ beste ziekenhuis van Nederland 2014 - 2015
Elsevier, het AD, Independer en Zorgkaart Nederland. Het zijn vier van de vele onderzoeken naar het beste ziekenhuis van Nederland. Hoe kan het dat het ´beste ziekenhuis´ in het ene onderzoek op plek 1 eindigt en in het andere onderzoek 32e wordt. Wegwijs combineerde de resultaten en komt met een ongekleurd eindresultaat.
Bekijk hoe de ziekenhuizen in jouw regio scoren
- Laagste hypotheekrente sinds Karel de Vijfde – anno 1540
Opeens dook de hypotheekrente onder het laagste niveau sinds het jaar 1540. Een record. Het bewijst dat we - zonder dat we het ons wellicht beseffen - in een unieke tijd leven. Geld lenen voor een koophuis is écht spotgoedkoop op dit moment. Bekijk het overzicht van de laagste hypotheekrente van dit moment.
- Samenwonen! Wat moet je regelen?
Grote veranderingen in je leven zijn aanleiding om ook je persoonlijke financiële situatie goed op een rij te zetten. Dat geldt ook bij het besluit om te gaan samenwonen. Wij gaven vijf tips, speciaal voor starters!
- 2014: Wat doen de huizenprijs, hypotheekrente en spaarrente?
Precies een jaar geleden, keken we een jaar vooruit. En … dat deden we best aardig. Onze voorspelling zit niet ver van de werkelijkheid af, hoewel - eerlijk is eerlijk - bij de hypotheekrente zaten we er wat naast.
We hadden verwacht dat Europa in 2014 economisch al verder zou zijn. Dat bleek anders. Door de uitblijvende Europese economische groei, anders dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, kon Nederland goedkoop geld lenen van andere landen, fondsen en bedrijven. Nederland is voor deze beleggers een soort veilige haven. Omdat veel mensen graag geld aan Nederland lenen, hoeft Nederland daarvoor weinig rente te betalen. Immers, de beleggers komen toch wel.
De kapitaalmarktrente, ofwel de rente over het geld dat Nederland leent, bleef in 2014 laag en daalde zelfs tot een historisch dieptepunt. De hypotheekrente is gelieerd aan deze kapitaalmarktrente. De hypotheekrente daalde ook. Weinigen hadden met dit scenario rekening gehouden. De drie crises die achter ons liggen - de woningmarktcrisis, kredietcrisis en Eurocrisis - begonnen onverwacht. Zelfs de staart van al die crises heeft een onverwacht scenario, dat voor Nederland gelukkig positief uitpakt.
Bekijk ook de voorspelling van de hypotheekrente, huizenprijs, spaarrente en AEX voor 2015.