Nieuws

Tanken € 14 goedkoper door dalende olieprijs

Waarom is benzine niet nóg goedkoper?

donderdag 4 december 2014
Tanken € 14 goedkoper door dalende olieprijs

Het voltanken van je auto, vooropgesteld dat er circa 70 liter benzine in gaat, kostte in oktober 2012 € 128,10. Dezelfde tankbeurt is nu € 14 voordeliger. Een gevolg van de kelderende olieprijzen. Al langer daalde de waarde van olie, maar nu zie je het ook daadwerkelijk terug aan de pomp. Toch betaal je nog altijd meer dan je zou verwachten. Hoe komt het dat de daling niet één op één terug te zien is bij het tanken?

Waar hebben we het eigenlijk over als het over olie gaat? Je hebt verschillende soorten maar in de basis wordt ruwe olie bedoeld. Deze ruwe olie wordt vervolgens bewerkt en komt terug in onder andere brandstoffen als benzine. Ook in alledaagse producten als kleding, make-up en schoonmaakmiddelen is olie verwerkt.

Waarom is de prijs van olie belangrijk?
Allereerst omdat de prijs van veel producten afhangt van de olieprijs. Als de olieprijs daalt, betaal jij dus uiteindelijk ook minder voor bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen. Een andere belangrijke factor is transport. Voor het vervoeren van producten van en naar Nederland heb je transport nodig. Als de kosten voor dit transport dalen, kunnen bedrijven dit doorrekenen in de producten die ze verkopen.  

Olie in de uitverkoop
De laatste tijd gaat olie massaal in de uitverkoop. De reden hiervoor is dat er meer olie te koop is dan dat er behoefte is aan het zwarte goedje. Ondanks dat de wereldeconomie de crisis te boven lijkt, valt de vraag naar olie uit bijvoorbeeld het belangrijke China tegen. De prijs van olie wordt berekend per vat. Medio juni leverde een vat 114 dollar op. Hier is op dit moment nog maar 69 dollar van over. 
Olieprijs Sinds 2013

Bij de koop en verkoop van olie is het vaak zo dat er afspraken voor later gemaakt worden. Je spreekt dan bijvoorbeeld als koper af dat je april volgend jaar tegen een bepaalde prijs olie mag kopen. Als het de verwachting is dat je over een tijdje minder nodig hebt, dan daalt de prijs nu al.

Oliekraan dicht 
Los van de vraag naar olie is ook de beschikbaarheid van belang. Landen als Saoedi-Arabië, Iran en Koeweit produceren veel olie. Onlangs kwamen ze nog bij elkaar om hun strategie te bespreken. Een mogelijke oplossing is de oliekraan dichtdraaien. Dan neemt het aanbod af, wat de prijs opdrijft. Toch besloten deze landen dat om diverse redenen niet te doen. Het stijgen van de prijs is namelijk geen zekerheid, zeker niet als bedrijven gewoon simpelweg minder nodig hebben.

De totstandkoming van de olieprijs is daarnaast ook een strategisch internationaal spelletje. Als het ene deel van de wereld minder olie gaat produceren om de prijs op te drijven, kan het zijn dat kopers overstappen naar andere landen of dat andere landen de productie juist opschroeven. Ook de VS en Rusland zijn grote spelers.

Waarom is tanken niet nog goedkoper?
De prijs van ruwe olie is in de afgelopen maanden veel sterker gedaald dan die van benzine. Deze vertraging komt deels door de prijsafspraken die al gemaakt zijn in het verleden. Die prijs zal in dit geval  hoger liggen dan de actuele kostprijs.

Ook is het zo dat de prijs van brandstof niet alleen afhangt van de olieprijs. Sterker nog, bijna twee derde van de benzineprijs bestaat uit belasting in de vorm van accijns. Dit deel van de prijs daalt helaas niet. De kans hierop is in ieder geval klein, onze belastingdienst kennende.

Kenners gaan ervan uit dat de prijs van olie nog verder daalt. Echter, veel van diezelfde kenners zagen de huidige daling niet aankomen.  Net zoals de prijs nu vooruitloopt op de ontwikkelingen, zal dit ook het geval zijn wanneer het vertrouwen bij bedrijven toeneemt en de vraag naar olie stijgt. Voor nu is het voordeel dat jij hebt aan de pomp in ieder geval mooi meegenomen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie