Nieuws

Stormschade: check je inboedel- en opstalverzekering

Losse dakpannen of omgewaaide schutting, wie betaalt?

vrijdag 12 december 2014
Stormschade: check je inboedel- en opstalverzekering

Een omgevallen boom, schade aan je schuur of weggewaaide dakpannen. Dat stormschade in ons winderige land een reëel risico is, werd vandaag weer eens aangetoond. Grote kans dat het niet de laatste storm van het seizoen zal zijn. Weet jij waar je voor stormschade terecht kunt? En wat je wel of niet vergoed krijgt?

We hebben in Nederland een paar keer per jaar te maken met extreem weer. Vandaag deed een zuidwesterstorm de dakpannen rammelen. Met windstoten van 90 tot 110 kilometer per uur. 

Pas stormschade bij windkracht 7
De storm van vandaag voldoet ruimschoots aan de definitie die verzekeraars voor stormschade hanteren: de schade moet veroorzaakt zijn door windstoten van minimaal 14 meter per seconde, ofwel windkracht 7. Dien je bij je verzekeraar een claim in onder de noemer ‘stormschade’, dan kan er gecontroleerd worden of er daadwerkelijk sprake was van storm op jouw locatie. 

Inboedel- of opstalverzekering?
Voor stormschade aan en rond je huis, kun je terecht bij je opstalverzekering. Scheefgewaaide dakpannen, schade door een omgevallen boom, een omgewaaide schutting, dat soort werk. Voor schade in je woning, kun je terecht bij je inboedelverzekering. Ontstaat er door losgewaaide dakpannen een lekkage, waardoor je waterschade aan de meubels op zolder hebt? Die is voor je inboedelverzekering. Ook schade aan tuinmeubilair valt hieronder.

Welke schade valt onder welke verzekering?Vergoeding -inboedel -en -opstalverzekering

Het verschil tussen de inboedel- en opstalverzekering is niet altijd duidelijk, dat blijkt wel uit dit overzicht. Daarom is het verstandig je woonhuisverzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten: dan voorkom je gedoe over eventuele schade.

Maar let op…
Er zijn nog enkele andere aandachtspunten. Zo wordt voor een omgewaaide schutting op de erfgrens vaak slechts 50% vergoed. De overige 50% is voor kosten van de buurman (of zijn verzekeraar). Ook verwacht je verzekeraar dat je potentiële schade zelf zoveel mogelijk beperkt. Wordt er storm voorspeld, dan kun je voorzorgsmaatregelen nemen. Sluit ramen en deuren en haal het tuinmeubilair naar binnen. Ook stormschade die te maken heeft met achterstallig onderhoud, zoals losliggend daklood, wordt vaak niet vergoed.

Extra eigen risico
Stormschade loopt al snel in de papieren. Daarom rekenen de meeste verzekeraars hiervoor een specifiek eigen risico, dat losstaat van de rest van je verzekering. Dit kan een vast bedrag zijn (tot ongeveer 450 euro), een percentage van de schade (vaak met een maximum van 250 à 400 euro) of een percentage van de herbouwwaarde van je woning (bijvoorbeeld 0,2%). Dit zijn belangrijke punten om op te letten wanneer je een opstalverzekering afsluit.

Wat te doen?
Geef stormschade direct door aan je verzekeraar. Overleg bij flinke schade of er meteen opgeruimd of gerepareerd mag worden: misschien wil je verzekeraar eerst een expert sturen om de schade op te nemen. Maak altijd duidelijke foto’s van de schade, deze gelden als bewijsmateriaal. Daarnaast is het belangrijk om verdere schade te voorkomen: laat afgebroken takken niet in de tuin slingeren, timmer een gebroken ruitje dicht en stut die omgewaaide schutting. 

Omdat woonverzekeringen betaalbaar zijn, lijkt overstappen soms niet de moeite waard. Toch scheelt die paar euro per maand je op jaarbasis een leuk bedrag. En soms kun je juist voor hetzelfde bedrag veel beter verzekerd zijn: een lager eigen risico of een uitgebreidere dekking. Onderstaand vraag je meer informatie op. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie