Nieuws

Sluit 2014 goed af: 5 eindejaarstips

Een vollere portemonnee in 2015

maandag 22 december 2014
Sluit 2014 goed af: 5 eindejaarstips

2014 sluiten we af met een zucht van verlichting. Het is het jaar waarin we met z’n allen konden herstellen. Qua economie werd de stijgende lijn van 2013 voortgezet. Er worden meer huizen verkocht, meer hypotheken verstrekt en woningprijzen staan inmiddels aardig in de plus. Met de kerst en jaarwisseling in aantocht is dit hét moment om je nog even over je eigen financiën te buigen. Loont het om snel nog in actie te komen?

Deze vijf tips hebben te maken met je vermogen en de vermogensbelasting die daarover wordt geheven. Jaarlijks meet de belastingdienst jouw vermogen op 1 januari. Door je vermogen vóór 1 januari 2015 te laten slinken, betaal je minder belasting. Een voorbeeld: koop je een auto van € 10.000 voor de jaarwisseling in plaats van daarna, dan scheelt dit € 120 aan inkomstenbelasting.

Tip 1: Stel grote uitgaven niet uit
De aanschaf van nieuwe meubels, de aanbetaling van je vakantie of het vooruit betalen van verzekeringspremie zijn manieren om je vermogen omlaag te brengen. Zeker wanneer het gaat om uitgaven die je anders begin januari doet, is het verstandig om dit te doen voor 1 januari 2015. 

Tip 2: Belastingschulden nog in 2014 betalen
Heeft de belastingdienst nog geld van jou tegoed? Belastingschulden mag je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een studieschuld, niet van je bezittingen in box 3 aftrekken. Het is daarom slim om eventuele belastingschulden nog voor 1 januari 2015 te betalen. 

Tip 3: Extra aflossen op je hypotheek
Veel Nederlanders vinden het een prettig idee om hun hypotheekschuld te verkleinen door extra af te lossen. Wie aflost op een hypotheek, heeft logischerwijs minder schuld en betaalt per maand dus minder aan rente. Daarnaast slinkt je vermogen, waardoor je minder vermogensbelasting betaalt. Maar let wel op: het financiële voordeel van aflossen is door de lage hypotheekrente momenteel niet meer zo groot als in 2011

Bij sommige hypotheekverstrekkers ben je al te laat als je dit jaar nog extra wilt aflossen: zij eisen dat je dit een maand tot twee weken van te voren aankondigt. Bij onder andere ABN Amro, ING en Rabobank is dit niet het geval en is aflossen zonder aankondiging gewoon mogelijk.  

Aan wie of wat schenken Nederlanders?
Aan wie schenken Nederlanders?
Tip 4: Schenken aan kinderen of kleinkinderen
Verkeer je als ouder of grootouder in de positie waarin je een deel van je vermogen kunt missen en wil je dit aan je (klein)kinderen schenken, dan kun hier beter niet mee wachten. Voor 2014 is de vrijstelling voor een schenking van ouder naar kind vastgesteld op € 5.229 belastingvrij schenken. Voor grootouders die aan kleinkinderen willen schenken, bedraagt de vrijstelling € 2.092. Boven deze bedragen, moet er schenkbelasting betaald worden. 

Let wel op: het vermogen van minderjarige kinderen wordt opgeteld bij het vermogen van hun ouders in box 3. Enkel als de kinderen meerderjarig zijn, profiteren ouders van een lager vermogen in box 3.  

Tip 5: Eenmalige verhoogde vrijstelling
Wil je als ouder meer schenken dan € 5.229? Dan heb je meerdere opties: verspreid de schenking over meerdere jaren, of maak gebruik van de eenmalig verhoogde vrijstelling voor een schenking aan je kind tussen de 18 en 40 jaar. Deze verhoogde vrijstelling bedraagt € 24.676 en van deze vrijstelling mag één keer gebruik gemaakt worden. 

Tot 31 december 2014 is het daarnaast mogelijk om belastingvrij € 100.000 te schenken, mits de ontvangende partij het geld gebruikt voor een eigen woning. Wanneer je nog van deze verhoogde vrijstelling gebruik wilt maken, moet je zo snel mogelijk in actie komen, gezien de verwerkingstijd die notarissen en banken rekenen. 

Wie meer wil weten over schenken, fiscaal voordeel en financiële planning, kan middels onderstaande kaart aanvullende informatie opvragen. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie