Nieuws

Schade door vuurwerk: dit vergoedt je verzekeraar

Jaarlijks miljoenen schade met Oud en Nieuw

maandag 29 december 2014
Schade door vuurwerk: dit vergoedt je verzekeraar

Vuurwerk en vandalisme waren in 2013 goed voor ruim 9 miljoen euro schade tijdens de jaarwisseling. Hoewel de nieuwjaarsrekening lager uitviel dan eerdere jaren, is dat geen reden voor optimisme. Oud en Nieuw was toen regenachtig, het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) verwacht bij een heldere nieuwjaarsnacht dat de schade voor particulieren opnieuw kan oplopen. Heb je schade aan je huis of auto door vernieling of vuurwerk? Dan is dit wat je verzekeraar vergoedt:

Schade aan je auto door vuurwerk
Schade door vuurwerk valt onder de branddekking van je auto. Als je auto een beperkt casco verzekering (WA+) of all-risk verzekering heeft, dan wordt de schade helemaal vergoed. Schade door brand of ontploffing heeft meestal geen gevolgen voor je no-claimkorting (bonus-malus). Als je auto met een WA-verzekering verzekerd is, dan vergoedt de verzekeraar alleen schade die jij met je auto bij anderen hebt veroorzaakt. Je hebt geen dekking voor schade door vuurwerk.

Vandalisme alleen met all-risk gedekt
Hebben vandalen je auto beschadigd met Oud en Nieuw? Dan biedt alleen de all-risk verzekering dekking. Besluit je de schade te claimen dan heeft dat meestal wel gevolgen voor je no-claimkorting. Als de daders bij de politie bekend zijn, dan kun je de schade op hen verhalen. Lukt dat, dan blijft je no-claimkorting gewoon behouden. Is je auto WA+ of WA verzekerd? Dan moet je zelf proberen de schade op de daders te verhalen. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je het verhalen aan je verzekeraar overlaten.

VuurwerkschadeBrand of ontploffing in huis
Schade door brand of ontploffing is op de woonhuisverzekering gedekt. Steek je per ongeluk de lont van een vuurpijl al in de gang aan en vatten de gordijnen vlam, dan betaalt de inboedelverzekering de schade. Of het hierbij om legaal of illegaal vuurwerk gaat, is niet van belang voor een verzekeraar. Dit is namelijk niet te controleren. 

Bij sommige woonhuisverzekeringen moet je het glas en de ramen in huis apart meeverzekeren. Heb je een barst in je ruit door een vuurpijl, dan kan het zijn dat er voor het herstel geen dekking is.

Houd je hond in de gaten!
Let ook goed op als je een huisdier hebt die bang is voor vuurwerk. Regelmatig komt het voor dat honden uit angst op het tapijt plassen, of de bank kapot knauwen. Dit soort schades worden niet door de inboedelverzekeraar vergoed.

Brandgaten in je kleding? Check de polisvoorwaarden
Heb je een brandgat in je kleren door ontploffend vuurwerk? Dan gaan verzekeraars daar verschillend mee om. De ene verzekeraar vergoedt alle schade, terwijl andere partijen het juist uitsluiten. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat schroeischade niet is meeverzekerd, of omdat er geen dekking is voor schade aan kleding die gedragen wordt.

Vanaf vandaag kan er weer vuurwerk gekocht worden. Afsteken mag pas vanaf 18.00 op 31 december. Wil je weten of jouw auto of woonhuis goed verzekerd is tegen vuurwerk- of vandalismeschade? Vul dan het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie