Nieuws

Noord-Holland meest welvarende provincie

Zeeland koploper werkgelegenheid

maandag 15 december 2014
Noord-Holland meest welvarende provincie

Wie in Drenthe woont, had in de afgelopen jaren het meest last van de moeizaam draaiende economie. In die provincie daalde het totaal aan verkochte producten en diensten harder dan in de rest van het land. Noord-Brabant en Noord-Holland presteerden in de periode 2011 tot en met 2013 het beste. Ook als je de economie bekijkt per inwoners, prijkt Noord-Holland bovenaan de lijst.

Het centraal bureau voor de statistiek berekende per provincie hoe het de economie verging in de periode van 2011 tot eind vorig jaar. Daarbij komen grote regionale verschillen aan het licht.

Wat wordt eigenlijk gemeten?
De stand van de economie kan je aflezen aan het totaal aan producten en diensten dat in een provincie wordt gemaakt en verkocht. In Nederland is de ‘productie’ van aardgas een belangrijk onderdeel. Als we dat meenemen, was er sprake van 1 procent achteruitgang. De achteruitgang is 0,7 procent als we het gas buiten beschouwing laten.  Per provincie is het verschil groot. Bijvoorbeeld in Groningen groeide de economie met 4,6 procent maar was er sprake van 1,1 procent krimp zonder de winning van gas.   

Stand van zaken per inwoner
Het ligt voor de hand dat drukbevolkte gebieden het winnen van meer landelijke streken als het gaat om handel en productie. Daarom is het zinvol om de prestatie van een provincie terug te rekenen per inwoner,  ofwel het bbp per hoofd van de bevolking.  Ook omgerekend per persoon staat de provincie Drenthe onderaan de lijst. Ten opzichte van koplopers Noord-Holland en Utrecht wordt bijna € 20.000 per inwoner minder geproduceerd en verkocht.

BBP-01

Zeeland koploper werkgelegenheid  
Ook op het gebied van werkloosheid zijn de verschillen groot. Opvallend is dat Zeeland het relatief goed doet met een werkloosheid van 4,7 procent. Fors minder dan koploper Friesland (9,2 procent) en ook beter dan het landelijk gemiddelde van 8,3 procent.

In Zeeland is de werkloosheid lager dan gemiddeld omdat landbouw en visserij een groot deel uitmaken van het werk. Deze sectoren zijn minder gevoelig voor economische tegenwind. Zeeland staat hiermee zelfs in de Europese top en moet alleen Tirol en Salzburg voor zich dulden.

In de vier grote steden nam de werkeloosheid sterker toe dan gemiddeld, met als meest getroffen regio Rotterdam en omgeving. De werkloosheid is in heel Nederland opgelopen in de afgelopen jaren. Toch doen we het op Europees niveau niet slecht, de werkloosheid ligt 2,5 procent lager dan het gemiddelde.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie