Nieuws

Hypotheekrente fors lager

Druk op hypotheekrente houdt aan

woensdag 10 december 2014
Hypotheekrente fors lager

In de afgelopen weken daalde de rente die de Nederlandse overheid betaalt bij leningen verder. Voor toekomstige huizenkopers is dit goed nieuws. Wie een hypotheek met een rentevaste termijn van 10 jaar of langer sluit, profiteert van deze rentedaling. Het is uiteraard ook mooi meegenomen voor het Ministerie van Financiën, dat de schatkist kan vullen met goedkope leningen. De achterliggende oorzaak is minder positief. Wantrouwen in Europa ligt hier aan ten grondslag.

Politieke onrust in zuidelijke landen
De economie van Griekenland groeide het afgelopen kwartaal met 0,7 procent. Hiermee presteert het zuidelijke land het best in Europa. Een opsteker voor de Grieken, al is het zeker niet zo dat hiermee alle problemen daar verleden tijd zijn. Sinds 2007 is er een forse neergang met uitschieters waarbij de economie er met zeven procent per jaar op achteruit ging.

Los van economische groei is ook politieke rust soms ver te zoeken in landen als Griekenland, Spanje en Italië. De bezuinigingen in deze landen zijn hier debet aan. Politieke partijen die rigoureuze maatregelen nemen, verliezen na verloop van tijd het vertrouwen van stemmers. Dit kan weer tot gevolg hebben dat de noodzakelijke bezuinigingen afgezwakt worden.

Sluimerend wantrouwen
De rente die overheden betalen voor leningen, hangt voor een groot deel af van het vertrouwen dat investeerders hebben in diezelfde overheden. Is de kans groter dat een land zijn schulden niet kan aflossen, dan is het logisch dat investeerders hun geld liever ergens anders in steken.

Een overheid moet in dat geval meer rente bieden om toch geld te kunnen lenen. Het laatste is op dit moment het geval bij onder andere Griekenland, Italië, Spanje en Portugal. Het is geen panieksituatie maar toch is de rente daar fors gestegen. 

Nederland en Duitsland betalen laagste rentes ooit
Investeerders hebben meer vertrouwen in Nederland, Duitsland en andere Europese landen die er economisch beter voor staan en ook qua bezuinigingen een meer eenduidig beleid voeren. Wat dat betreft werpt de bezuinigingsdrift van Rutte zijn vruchten af. Nederland betaalt op dit moment 0,82 procent bij een lening met een looptijd van tien jaar. Een historisch laag tarief dat eerder deze week met 0,8107 op de laagste stand ooit stond. 

De Duitsers zijn nog beter af met 0,69 procent. Ter vergelijk, de rente steeg voor Portugal naar dik 2,80 procent. In Griekenland zat de schrik er recent goed in toen bekend werd dat er sneller dan verwacht nieuwe verkiezingen gehouden worden. De rente steeg fors en schommelt daar rond de 8 procent. 

Verloop rente Nederlandse en Griekse overheidsleningen
Verloop rente NL en Griekse overheidsleningen

Hypotheekrente fors lager
Voor de richting van de hypotheekrente is de rente die de overheid betaalt bij leningen een belangrijke indicator. Een bank kan zijn geld namelijk zonder al te veel risico uitlenen aan onze overheid. Geld uitlenen aan jou als huizenkoper brengt meer risico met zich mee. De bank rekent in dat geval een opslag, met de rente die de overheid verstrekt als uitgangspunt. Daalt die rente, dan ligt een dalende hypotheekrente  dus voor de hand.

In de afgelopen tijd daalde de gemiddelde hypotheekrente naar 2,98 procent (rente tien jaar vast), begin van dit jaar was dit nog 4,05 procent. Ook de gemiddelde hypotheekrente bij een rentevast termijn van 20 jaar daalde, van 5,20% procent tot 4,01% nu.

Alhoewel het beter gaat in Europa, hebben vooral de zuidelijke landen een snellere groei van de economie nodig om investeerders gerust te stellen. Een lastig karwei aangezien ze ook moeten bezuinigen en politieke partijen het vaak oneens zijn over de te varen koers. Een indirect gevolg is dat jij hier baat bij hebt als je een hypotheek sluit. De laagste hypotheekrente wordt voortdurend actueel gehouden op onze hypotheekrentepagina. Wil je meer weten over de juiste hypotheek in jouw situatie, of de rentevaste periode die bij je past, laat dit weten via het onderstaande formulier. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie