Nieuws

Huis verhuren via Airbnb: de haken en ogen

Polis voor Airbnb-verhuur op komst

donderdag 18 december 2014
Huis verhuren via Airbnb: de haken en ogen

Voor een weekendje Amsterdam een hotel boeken? Het is bijna niet meer van deze tijd. Steeds meer mensen kiezen ervoor een kamer, appartement of huis te huren via Airbnb. Ook het verhuren van eigen onderkomen is steeds populairder onder Nederlandse huiseigenaren. Met alleen een inschrijving op Airbnb.nl ben je nog niet klaar om toeristen te ontvangen. De juiste woonhuisverzekeringen, toestemming van de bank en het betalen van toeristenbelasting: het zijn allemaal zaken waar je mee te maken krijgt. Hoe zit het precies?

Airbnb is een online marktplaats voor de verhuur van privé-accommodaties. Particulieren over de hele wereld bieden hier hun accommodatie aan voor verhuur. Airbnb wordt gezien als een leuke manier om wat bij te verdienen en om in contact te komen met anderen. Ook Nederlandse huiseigenaren verhuren steeds vaker hun woning voor een weekend of week. In Amsterdam zijn momenteel circa 10.000 accommodaties via Airbnb te huur.  

Aantal aangeboden accommodaties in Amsterdam via Airbnb
Airbnb -02
Het tijdelijk verhuren van je woning aan toeristen levert een fijn zakcentje op. Zeker woningen op toeristische locaties zijn populair. Maar er zitten ook risico’s aan het verhuren van je onderkomen via Airbnb. 

Verhuur via Airbnb valt buiten verzekeringspolis
Een woning die via Airbnb verhuurd wordt, is in veel gevallen niet meer verzekerd via de inboedel- of opstalverzekering van de huiseigenaar. Verzekeraars hebben hiervoor uitsluitingsclausules in hun polissen opgenomen. Schade door brand die ontstaat op het moment dat de woning verhuurd is, wordt bijvoorbeeld niet vergoed.

Airbnb biedt voor de meeste schade een verhuurdersgarantie tot € 700.000. Deze garantie kent echter vele mitsen en maren en kan volgens Airbnb niet worden gezien als vervanging van een woonhuisverzekering. Waardevolle spullen kunnen op de garantie bijvoorbeeld niet verhaald worden.

Verzekeraars spelen in op vraag
Verzekeraars lijken te beseffen dat de opkomst van websites als Airbnb kansen biedt voor de verzekeringsmarkt. Wie als hoofdbewoner zijn huis sporadisch verhuurt (bijvoorbeeld tijdens vakantie), kan bij Nationale Nederlanden terecht voor een inboedelverzekering met dekking voor Airbnb-verhuur. Ook Aegon en Centraal Beheer kondigden aan bezig te zijn met een dergelijke polis.

Toestemming hypotheekverstrekker nodig
De woonhuisverzekering is niet het enige aandachtspunt voor particulieren die hun onderkomen tijdelijk verhuren. Een woning waar een hypotheek op rust, mag enkel verhuurd worden wanneer de hypotheekverstrekker daar toestemming voor gegeven heeft. Verhuurt men zonder toestemming, dan heeft de bank het recht om de gehele hypotheeklening onmiddellijk op te eisen.

Of bij alle 10.000 accommodaties die in Amsterdam verhuurd worden, toestemming is gevraagd bij de hypotheekverstrekker valt te betwijfelen. Zolang huiseigenaren netjes aan hun rente- en aflossingsverplichtingen voldoen, horen zij waarschijnlijk niets van hun hypotheekverstrekker. Dit is echter geen reden om geen toestemming te vragen. Want gaat er onverhoopt wat mis, dan kun je flink in de problemen raken.

Gemeentelijke regels en belastingen
Met de juiste verzekering en toestemming van de bank ben je er nog niet. De meeste gemeenten hebben regels voor toeristische verhuur van particuliere woningen. Ze stellen bijvoorbeeld grenzen aan de periode van verhuur en het aantal personen dat tegelijk in de woning mag verblijven, om overlast en illegale zakelijke verhuur te beperken. Ook moet in sommige gemeenten een vergunning aangevraagd te worden.

Daarnaast dient er over boekingen via Airbnb toeristenbelasting en inkomstenbelasting betaald te worden. Hier ben je als verhuurder zelf verantwoordelijk voor. Omdat de gemeente Amsterdam merkte dat veel Airbnb-verhuurders het betalen van toeristenbelasting niet regelden, heeft de gemeente inmiddels afspraken gemaakt met Airbnb. Vanaf 1 februari 2015 zal Airbnb bij iedere boeking in Amsterdam 5 procent toeristenbelasting inhouden.

Het klinkt leuk. Je huis of appartement verhuren via Airbnb om wat extra inkomen te genereren. Er komen echter een hoop zaken bij kijken. Hoewel verzekeraars en gemeenten in 2015 meer inspelen op de opkomst van Airbnb, zijn er nog altijd een hoop haken en ogen waar je als verhuurder rekening mee dient te houden. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie