Nieuws

Dit zijn ‘gemiddeld’ de beste ziekenhuizen van Nederland!

Deventer Ziekenhuis absolute nummer 1

dinsdag 16 december 2014
Dit zijn ‘gemiddeld’ de beste ziekenhuizen van Nederland!

Het beste ziekenhuis van 2014 - 2015 is het Deventer Ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van Wegwijs.nl. Wegwijs wil via een gecombineerd ziekenhuisonderzoek meer inzicht bieden aan de Nederlandse zorgconsument. Hiervoor heeft Wegwijs de resultaten van de in 2014 uitgevoerde onderzoeken door Elsevier, AD, Independer en Zorgkaart Nederland gecombineerd tot één totaallijst. 

Button Het Beste Ziekenhuis van Nederland

Waarom hebben we dit onderzoek gedaan?
Wil je als consument in Nederland weten in welk ziekenhuis je je het beste kunt laten behandelen, dan krijg je inzicht via Elsevier, het AD, Independer of Zorgkaart Nederland. Zij geven los van elkaar een oordeel over de prestaties, patiëntgerichtheid en / of patiëntwaardering van een ziekenhuis. Echter, de onderlinge resultaten zijn totaal verschillend.

Vlietland Ziekenhuis op plek 1, 27 én 75?
Combineren we de resultaten van de losse onderzoeken, dan leidt dat tot interessante nieuwe inzichten. Het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam haalt bij Elsevier de hoogst mogelijke score en is – samen met het Haga Ziekenhuis in Den Haag - het beste ziekenhuis. Hetzelfde ziekenhuis wordt echter bij het AD 27e en komt bij Independer / Zorgkaart Nederland op de 75e plek.

Medailles Dagartikel
Maasstad Rotterdam 2e, Kennemer Gasthuis 3e
Gemiddeld is het Vlietland Ziekenhuis dan ook niet het beste ziekenhuis. Het komt op de ranglijst van Wegwijs uit op een 18e positie. Het Deventer Ziekenhuis scoorde hier het beste. Dit ziekenhuis staat in de onderzoeken van Elsevier, AD en de gecombineerde score van Independer / Zorgkaart Nederland op een 4e, 14e, en 13e positie. En daarmee is dit ziekenhuis de absolute nummer één. Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en Het Kennemer Gasthuis in Haarlem komen bij Wegwijs op een tweede en derde plaats.

Zien hoe jouw ziekenhuis scoort? Kijk op wegwijs.nl/besteziekenhuis.

Consument heeft ‘keuzestress’
Wouter van de Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zegt over de onderzoeken: “Mensen hebben keuzestress. Er is zo veel informatie beschikbaar op internet. Het is heel onoverzichtelijk”. Als gevolg komt ook de NVZ met een eigen index. Nog een onderzoek erbij dus. De grote vraag is of dit bij de consument meer inzicht schept of juist meer onduidelijkheid creëert. Een bundeling van de verschillende onderzoeken blijft daarom essentieel.

Hoe heeft Wegwijs het onderzoek uitgevoerd?
Belangrijk te vermelden is dat er bewust geen oordeel is gegeven over de methodiek en inhoudelijke kwaliteit van de individuele onderzoeken. De onderlinge resultaten zijn slechts gecombineerd. Wel is er een weging aangebracht binnen de verschillende onderzoeken. In de weging worden de onderzoeken van Elsevier en AD zwaarder meegeteld dan de cijfers van Independer /  Zorgkaart Nederland. Dat heeft te maken met het onderstaande.

Elsevier en AD versus Independer en Zorgkaart Nederland
Independer en Zorgkaart Nederland gaan in hun onderzoeken voornamelijk in op de patiëntwaardering. Independer neemt daarnaast ook huisartsenopinies en zorginhoudelijke kwaliteitscores mee. Maar de door ziekenhuizen en specialisten bepaalde indicatoren blijven bij beiden partijen grotendeels achterwege, terwijl deze bij Elsevier en het AD wel worden meegenomen in het onderzoek. Omdat de onderzoeksmethoden van Independer en Zorgkaart Nederland in hoofdlijnen vergelijkbaar zijn, is ervoor gekozen één gemiddelde score op patiëntwaardering aan te houden. 
Button Het Beste Ziekenhuis van Nederland

Lees ook:

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie