Nieuws

Discussie: wat is eigenlijk ‘een goed ziekenhuis‘?

Zoeken naar wat de patiënt wil

dinsdag 16 december 2014
Discussie: wat is eigenlijk ‘een goed ziekenhuis‘?

Er is een ongekend groot verschil in de scores van patiëntbeoordelingen via Zorgkaart Nederland en Independer enerzijds, en de ‘onafhankelijke’ scores van Elsevier en het AD anderzijds. Het ene is subjectief. Het andere tracht een objectieve weergave te geven. Aan welke score heeft de patiënt het meest? Ofwel: wat bepaalt nou écht wat een goed ziekenhuis is?

Stel: bij een bepaalde patiënt is een operatie naar aanleiding van een hernia niet goed is gegaan.

Ziekenhuis A - medische score: ‘redelijk’ – personeel: vriendelijk
In ziekenhuis A is de medische score van de arts die de operatie heeft uitgevoerd ‘redelijk’. Naar aanleiding van de mislukte operatie neemt de arts, samen met het verplegend personeel, uitgebreid de tijd om de patiënt te vertellen hoe de operatie is verlopen. Hij beantwoordt kalm de vragen, toont inleving en begrip voor de vervelende situatie. Ook regelt hij voldoende nazorg voor de patiënt.

Ziekenhuis B – medische score ‘zeer goed’ – personeel: bot en gehaast
In ziekenhuis B is de medische score van de arts ‘zeer goed’. In dit ziekenhuis hebben operaties een bovengemiddeld resultaat. Deze arts heeft echter geen sterk gevoel voor communicatie. Is er bij een chirurgische ingreep toch wat misgegaan, dan legt de arts dit slecht uit en toont hij weinig inleving. Ook het verplegend personeel is druk en oogt niet betrokken bij de situatie.

Wat Is Een Goed Ziekenhuis
Conclusie: is ziekenhuis A of B beter?
In welk ziekenhuis zou de patiënt liever behandeld worden? Of anders gezegd: welk ziekenhuis krijgt van de patiënt een hogere beoordeling? Waarschijnlijk ziekenhuis A. Maar is dat ziekenhuis dan ook het beste voor de patiënt?

In deze discussie vallen twee dingen samen: subjectieve patiëntperceptie (hoe ervaart de patiënt een ziekenhuis) en prestatie op basis van objectieve meetbare indicatoren (hoe presteert het ziekenhuis nou écht).  Hoe je deze twee onderdelen aan elkaar zou moeten relateren, is stof tot nadenken voor de gevorderde marktonderzoekbureaus.

Lees ook:

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie