Nieuws

Contactloos betalen, een risico voor je portemonnee?

€ 50 armer met je nieuwe betaalpas

dinsdag 23 december 2014
Contactloos betalen, een risico voor je portemonnee?

Nog even snel koffie halen voordat de trein vertrekt. Tegenwoordig kan dat binnen twee seconden gepiept zijn. Je houdt je bankpas tegen de betaalautomaat en in een mum van tijd is het bedrag van je rekening afgeschreven. En dat zonder je pincode in te toetsen. Contactloos betalen is wellicht een snelle uitkomst, maar welke risico’s zijn er eigenlijk verbonden aan zo’n nieuwe betaalpas? En hoe kan je ongewenste afschrijvingen voorkomen?

Met een kwart van alle betaalpassen kan in Nederland al contactloos betaald worden bij 55.000 betaalautomaten. Dit wordt volgens ING volop gedaan. De bank meldde onlangs dat in de maand november een recordaantal van meer dan 1 miljoen contactloze betaaltransacties met ING betaalpassen is gehaald. 

Kleine bedragen betalen zonder pincode
Eerder schreven we al over de invoering van contactloos betalen. Bedragen tot € 25 betaal je door enkel je pas tegen de daarvoor geschikte betaalautomaat aan te houden. Op deze manier is het betalen van een kleine boodschap zo gebeurd en heb je geen pincode nodig om af te rekenen. Wanneer je met de contactloze betalingen boven de € 50 komt, wordt er weer om je pincode gevraagd. 

Als onderstaand logo op jouw betaalpas staat, is deze geschikt voor contactloos betalen
Contactloos Betalen Logo (2)
De risico’s voor het saldo van je betaalrekening
Wanneer je je portemonnee verliest is dit altijd vervelend. Het is een hoop gedoe om de hele inhoud weer terug te krijgen. De nieuwe betaalpas brengt nog een nadeel met zich mee. De vinder van je portemonnee kan met jouw betaalpas tot maximaal € 50 betalen, zonder dat hij de pincode hoeft in te toetsen.

Ook zonder je bankpas te verliezen, kan het saldo van je bankrekening erop achteruitgaan zonder dat je zelf geld uitgeeft. Een crimineel kan met de juiste apparatuur het geld dat op je rekening staat afhandig maken. Hij moet hiervoor aangesloten zijn bij een betalingsverwerker en een eigen bankrekening hebben. Wanneer hij dicht genoeg bij je staat en een betaalautomaat tegen je jas of tas houdt, schrijft hij zo een bedrag van je rekening af. De maximale schade voor jou is € 50, maar wanneer de moderne zakkenroller een druk perron bezoekt, kan hij een grote slag slaan.

Hoe voorkom je ongewenste afschrijvingen?
Wanneer je je portemonnee  kwijt raakt en er wordt misbruik gemaakt van je pinpas, krijg je de schade bijna altijd vergoed door je bank. In enkele gevallen krijg je niks terug, bijvoorbeeld als je al wist dat de pas kwijt was, maar je deze niet direct hebt laten blokkeren.

Om te voorkomen dat criminelen het saldo van je bankrekening omlaag halen, kun je een beschermende hoes om je pas doen. Een metalen of aluminium hoesje zorgt ervoor dat het signaal dat de pas uitzendt wordt geblokkeerd. Wie een rekening heeft bij ABN Amro, kan zo’n hoesje ophalen bij een bankkantoor.

In de praktijk hebben criminelen nog niet toegeslagen. Volgens Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland is het voor een crimineel technisch mogelijk om jouw geld naar zijn rekening over te hevelen, maar is het zó ingewikkeld dat we ons daar geen zorgen over hoeven te maken. Wie het toch geen prettig idee vindt, kan via de bank een ‘oude’ vervangende pas krijgen, of de functionaliteit uit laten zetten. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie