Nieuws

Budget zorgverzekering verder onder vuur

Wel of geen academische zorg met budgetpolis?

donderdag 11 december 2014
Budget zorgverzekering verder onder vuur

De budget zorgverzekering heeft het zwaar te verduren. Dat je met deze uitgeklede zorgverzekering niet bij alle ziekenhuizen in Nederland terecht kunt, is bij de meeste consumenten bekend. Patiëntenorganisatie NPCF maakt zich zorgen over patiënten met een budgetpolis die voor behandeling naar een academisch ziekenhuis moeten. Zij zouden daar niet terecht kunnen. Verzekeraars spreken van een storm in een glas water. Hoe zit het echt?

Nederland kent acht academische ziekenhuizen, die verbonden zijn aan universiteiten. Academische ziekenhuizen verrichten meer complexe zorg en behandelen patiënten die in andere ziekenhuizen niet verder geholpen kunnen worden. Zorg is er niet goedkoop, de kosten voor een verblijf van tien dagen lopen op tot 15.000 euro.

Geen academische zorg bij een budgetpolis?
Patiëntenfederatie NPCF maakt zich zorgen om consumenten die de budgetpolis afsluiten. “Mensen die kiezen voor een budgetpolis, kunnen niet terecht bij academische ziekenhuizen omdat de zorgverzekeraars daar geen contracten mee hebben afgesloten.”  zo stelt de belangenvereniging. De NPCF vindt dat zorgverzekeraars mensen met budgetpolissen niet mogen uitsluiten van zorg die ze nodig hebben, als die behandeling enkel in een academisch ziekenhuis uitgevoerd kan worden.

Storm in een glas water
De NPCF laat hierbij buiten beschouwing dat je ook met een budgetverzekering academische zorg kunt krijgen, als er een doorverwijzing is vanuit een ander ziekenhuis. Stel: het plaatselijke ziekenhuis kan een bepaalde complexe behandeling niet uitvoeren, dan kan de betreffende arts je alsnog doorverwijzen. In dat geval valt de behandeling wel helemaal onder de dekking van je zorgverzekering, ook al heeft het ziekenhuis geen contract met de zorgverzekeraar. Wat dat betreft inderdaad een storm in een glas water.

Welke zorgverzekering sloten Nederlanders voor 2014 af?
Welke Zorgverzekering 2014
Allemaal aan de budgetzorgverzekering dus?
Dat een budgetpolis zorg in een academisch ziekenhuis niet uitsluit, is nog geen reden om er ook direct één af te sluiten. Bij een budgetverzekering is in het aantal ziekenhuizen waar je terecht kunt voor planbare zorg beperkt. In het slechtste geval kun je bij maar 18 van de 90 ziekenhuizen terecht.

Ga je toch naar een ziekenhuis dat niet op het lijstje van jouw verzekeraar staat? Dan moet je zelf meebetalen. Het percentage dat je zelf moet bijleggen verschilt per verzekeraar. Dit geldt ook dus ook voor de planbare zorg in academische ziekenhuizen.

Toezichthouder NZa maakt zich zorgen
Toezichthouder De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stuurde recent een brief naar de politiek, met daarin onder andere vragen over de budgetpolis. De toezichthouder gaat onderzoek doen in hoeverre  de kwaliteit van zorg verschilt bij een budget of een reguliere zorgverzekering. Ook geeft de toezichthouder aan dat helderheid over de voorwaarden beter kunnen. Een van de suggesties daarbij is het vanaf 2016 verplicht stellen van een budgetbeperkingen-bijsluiter, zodat je bij het afsluiten van een budgetpolis weet wat de beperkingen zijn. Bijvoorbeeld bij welke zorgaanbieders je (zonder bijbetaling) terecht kan en wat dit in de praktijk inhoudt.

De zorgen over academische ziekenhuizen en budgetpolissen lijken wat misplaatst. Het maakt in ieder geval wel duidelijk dat de voorwaarden van budget zorgverzekeringen ook voor een patiëntenfederatie niet duidelijk zijn. Laat staan dat jij, bij het één keer per jaar checken van de kosten, goed de nadelen in kaart kan brengen. Wat dat betreft heeft de NPCF onbedoeld een punt gescoord. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie