Nieuws

Behoud korting op je autoverzekering en betaal kleine schades zelf

Schade uitbetaling terugbetalen aan je verzekeraar

vrijdag 2 januari 2015
Behoud korting op je autoverzekering en betaal kleine schades zelf

De premie van een autoverzekering wordt mede bepaald door het bonus-malus-systeem. Dat houdt in dat je steeds meer korting krijgt naarmate je langer zonder schade rijdt. Claim je een schade, dan verlies je een deel van je korting. Het komt voor dat het verlies van korting je uiteindelijk meer kost dan het herstel van de schade zelf. In die gevallen kun je de schade beter zelf betalen. Hoe zit het precies? En wat als je die schade al geclaimd hebt?

Om de premie van je autoverzekering te berekenen, hanteren verzekeraars een ladder met treden: de bonus malus ladder. Als je net begint met autorijden, en dus geen schadevrije jaren hebt, mag je meestal op trede drie of vier van deze ladder beginnen. Vanaf trede drie telt elk extra schadevrij jaar voor een extra trede. Hoe hoger je komt, hoe lager de premie die je betaalt.bonus malus ladder schadevrije jaren autoverzekering

Uitweg na verhoging premie

Volgens de ANWB komt het regelmatig voor dat mensen uit onwetendheid een kleine schade door hun verzekeraar laten betalen. Vervolgens moet men meer premie gaan betalen. Achteraf was het misschien gunstiger geweest de schade uit eigen zak te betalen. Gelukkig is er een uitweg voor degene die dit overkomt.

Je kunt het schadebedrag namelijk terugbetalen aan je verzekeraar. Als je dat doet binnen de termijn die in de polisvoorwaarden staat, dan worden de premiegevolgen weer teruggedraaid. Deze termijn waarop je kunt terugbetalen verschilt meestal van 6 tot 12 maanden na uitkering van de schade.

Aansprakelijkheid afwachten niet nodig

Stel dat je een aanrijding hebt gehad waarbij niet duidelijk is wie van de betrokken bestuurders aansprakelijk is. Dan kun je de schade alvast door de verzekeraar laten herstellen. Als later blijkt dat de schade niet op de tegenpartij te verhalen is en dus gevolgen heeft voor jouw schadevrije jaren, dan kun je alsnog besluiten om het bedrag dat je verzekeraar kwijt was voor het herstel van je auto terug te betalen.

Schade direct op straat afhandelen onnodig

Het komt voor dat mensen na een kleine aanrijding meteen hun portemonnee trekken om op straat de schade af te handelen. Ze doen dat om te voorkomen dat het 'verzekeringswerk' wordt. Ben je degene die werd aangereden, dan is het verstandig daar niet mee akkoord te gaan. 

Als je de aanrijding via de verzekeraar laat afhandelen, ben je er zeker van dat je helemaal schadeloos wordt gesteld. Omdat de tegenpartij altijd de mogelijkheid heeft om zijn verzekeraar de schade terug te betalen, is er geen argument meer om de verzekering erbuiten te laten.

Waar moet je op letten?

Het bonus-malus-systeem is niet altijd eenvoudig. Niet voor niks raadt de ANWB aan om voor het claimen van de schade eerst bij je verzekeraar te informeren naar het verlies aan korting. Om vervelende verrassingen te voorkomen is het verstandig om al bij het afsluiten van je autoverzekering de bonus-malus-ladder goed te bestuderen. Die is namelijk niet bij elke autoverzekeraar gelijk! Let hierbij op het aantal treden dat je terugvalt bij een schade en hoe snel je korting opbouwt zonder schade.

Er zijn verzekeraars die hun klanten een no-claimbeschermer aanbieden. Daarmee kun je één keer per polisjaar een schade melden waarvoor je zelf aansprakelijk bent, zonder dat je daarvoor terugvalt in korting. Je koopt dan in feite een verzekering op je verzekering. Dat scheelt premie zolang je bij dezelfde verzekeraar blijft, maar omdat je wel je schadevrije jaren kwijtraakt wordt overstappen een dure aangelegenheid. 

Meer weten? Lees hier alles over de bonus-malus-ladder en schadevrije jaren. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie