Nieuws

Aflossen met belastingvrije schenking? Maak haast!

Aegon en Centraal Beheer traag met verwerking

dinsdag 9 december 2014
Aflossen met belastingvrije schenking? Maak haast!

Heel 2014 kon je iemand 100.000 euro schenken, zonder dat je daar belasting over hoefde te betalen. De Belastingdienst stond dat alleen toe als het bedrag in een huis werd gestoken. Bijvoorbeeld voor het kopen van een huis, voor het aflossen van de hypotheek, of voor een verbouwing. Wil je nog gebruik maken van de belastingvrijstelling, dan moet je haast maken. De einddatum van de regeling is weliswaar 31 december, maar het lukt sommige banken al bijna niet meer om de schenking voor de deadline te verwerken. Wat is er aan de hand?

Als het gaat om het kopen van een huis met hulp van een belastingvrije schenking, dan is de overheid duidelijk. Je moet de 100.000 euro vóór 1 januari 2015 hebben ontvangen én uitgegeven. Ben je te laat, dan wacht je een dikke blauwe envelop van de Belastingdienst

Twee jaar extra de tijd bij verbouwing
Als je je huis wilt verbouwen met het geld van de schenking, dan moet het bedrag uiterlijk 31 december op je rekening staan, maar vanaf dan krijg je van de overheid twee jaar de tijd om het uit te geven. De problemen doen zich voor als je de gift wilt gebruiken om af te lossen op je lopende hypotheek.

Traag werk Aegon en Centraal Beheer kost klanten veel geld
Het Netwerk Notarissen deed een rondgang langs verschillende hypotheekverstrekkers en concludeerde dat je bij Aegon en Centraal Beheer zelfs al te laat bent als je met je gift wilt aflossen. Andere banken hanteren 15 december als uiterste datum om een schenking in te dienen die voor 1 januari moet zijn verwerkt.

Wat kost het als je bank de aflossing niet op tijd verwerkt krijgt?

Hoeveel Schenkbelasting
Schuld van de bank?
Kun je de verschuldigde schenkingsbelasting op je bank verhalen als ze de aflossing niet op tijd verwerken? Volgens Lucienne van der Geld, directeur van het Netwerk Notarissen, is dat niet eenvoudig. "Banken kunnen strenge voorwaarden stellen als je extra wilt aflossen. Bij de banken zul je niet aan het goede adres zijn."

Van der Geld pleit ervoor dat de staatssecretaris wat coulanter naar de aflossing kijkt. "Als je het geld stort op de rekening van de bank, dan kun je het geld niet meer terughalen. Het is dan uit jouw macht. Als je dat op tijd hebt gedaan, waarom is dat niet voldoende om die vrijstelling te krijgen?", zei Van der Geld bij Radio1.

Belastingvrij schenken populair
De schenkingsregeling van de Belastingdienst is populair geweest in Nederland. Het Netwerk Notarissen zag alleen al in november een stijging van 40 procent in het aantal schenkingszaken. Het verbaast Van der Geld niet dat zoveel mensen op het laatste moment nog van de vrijstelling gebruik willen maken. "Veel mensen hadden verwacht dat de regeling verlengd zou worden. Nu dat niet het geval is, blijkt er haast geboden."

Hoe voorkom je een dure belastingaanslag?
Mensen die een schenking bij de notaris laten vastleggen, kunnen in dat contract op laten nemen dat de gift wordt teruggedraaid als blijkt dat de fiscus geen belastingvrijstelling verleent. Van der Geld geeft mensen ook een tip: "Bel altijd even met de bank, misschien dat ze een uitzondering willen maken. Lukt dat niet bij je hypotheekbank, dan kun je altijd nog verbouwen."

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie