Nieuws

Zorgverzekering met zekerheid of premievoordeel

Verhoogd eigen risico aantrekkelijk voor jonge mannen

dinsdag 4 november 2014
Zorgverzekering met zekerheid of premievoordeel

In 2015 bedraagt het eigen risico van de zorgverzekering € 375. Bij het afsluiten van een zorgverzekering kun je ervoor kiezen je dit eigen risico vrijwillig te verhogen met maximaal € 500 naar € 875. Waarom je dit zou doen? Omdat je in ruil daarvoor korting krijgt op de maandelijkse premie die je betaalt. Wie voor een maximaal verhoogd eigen risico kiest, betaalt per maand € 15 tot € 25 minder premie. Op jaarbasis kan dit voordeel dus oplopen tot € 300. Maar weegt deze besparing op tegen de kans om acuut € 875 op te moeten hoesten? 

Liever geen risico
In 2014 koos 11 procent van de verzekerden voor een zorgverzekering met een verhoogd eigen risico in ruil voor premiekorting. Nederlanders zijn over het algemeen risicomijdend en verzekeren liever wat meer, dan dat er zelf betaald moet worden.

Het is niet gek dat we graag goed verzekerd zijn voor zorg. Zorg is voor veel Nederlanders een abstract begrip. Bijna niemand weet hoeveel een knieoperatie of een opname in het ziekenhuis kost. Door voor een zorgverzekering zonder verhoogd eigen risico te kiezen, weten we tenminste zeker dat de ziekenhuisrekening vanaf € 375 vergoed zal worden.

Voor wie is het verhogen van het eigen risico interessant?
Onderzoek van onderzoekers van de Erasmus Universiteit toonde onlangs aan dat de zorgkosten bij 41 procent van de verzekerden lager zijn dan het verplichte eigen risico van 2014 (€ 360). Deze groep verzekerden zou dus voordeliger uit zijn geweest als zij het eigen risico hadden verhoogd.

Een vrijwillig eigen risico is volgens de onderzoekers met name interessant voor jonge mannen en voor verzekerden die de afgelopen jaren weinig gebruik gemaakt hebben van de zorgverzekering.

Zorgverzekering Verhoogd Eigen Risico
Buffer
Voorwaarden voor het kiezen van een verhoogd eigen risico is het hebben van een flinke financiële buffer. Je dient € 875 achter de hand te hebben om onverwachte zorgkosten te kunnen betalen. Want hoe gezond je op dit moment ook bent: iedereen kan de pech hebben een sportblessure op te lopen of van de trap te vallen.

Uitgezonderd van (verhoogd) eigen risico
Of je nu voor een verhoogd eigen risico kiest of niet, over sommige zorgkosten uit het basispakket hoef je geen eigen risico te betalen. De volgende zorgkosten zijn uitgezonderd van het eigen risico en worden altijd vergoed door je zorgverzekeraar:

  • Bezoek aan huisarts of huisartsenpost
  • Verloskundige zorg en kraamzorg
  • Zorg voor chronische aandoeningen (diabetes mellitus type 2, COPD en CVR)
  • Nacontroles bij orgaandonatie
  • Zorg voor kinderen onder de 18 jaar
  • Wijkverpleging

 
Over behandelingen die niet onder de basisverzekering vallen, zoals een bezoek aan de fysiotherapeut of tandarts, betaal je overigens ook nooit eigen risico.

Of het voor jou voordeliger zal zijn om je eigen risico bij de zorgverzekering 2015 te verhogen, is een gok. Maar, helemaal koffiedik kijken is het niet. Ben je onder de 65 jaar en heb je de afgelopen jaren weinig gebruik gemaakt van de zorgverzekering, dan hoor jij misschien tot de groep die voordeliger uit is met een verhoogd eigen risico. Bedenk wel dat je die € 875 in een keer moet kunnen ophoesten wanneer je bijvoorbeeld een ernstig auto-ongeluk krijgt. Heb je een dergelijke buffer, dan valt het te overwegen. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie