Nieuws

Woningprijs € 18.861 boven dieptepunt woningmarkt

Zowel prijs als aantal verkopen in de lift

vrijdag 21 november 2014
Woningprijs € 18.861 boven dieptepunt woningmarkt

De vlag mag uit! De positieve berichten over de woningmarkt volgen elkaar in rap tempo op. Dat mocht ook wel, na alle ellende van de afgelopen jaren. De cijfers over oktober zien er wederom rooskleurig uit: de gemiddelde woning is het afgelopen jaar 5,5% duurder geworden. En nog belangrijker: er werden maar liefst 44,5% meer woningen verkocht! Twee keer goed nieuws. Wat betekent het nu werkelijk?

Allereerst is het logisch dat het aantal verkopen sneller stijgt dan de prijs. Een kwestie van vraag en aanbod: als de vraag stijgt, komt de prijs vanzelf.

Huizenprijzen in de lift
De gemiddelde koopsom is in oktober voor de zesde maand op rij gestegen in vergelijking met een jaar eerder, zo meldden CBS en het Kadaster vanochtend. In oktober bracht de gemiddelde woning bij verkoop 5,5% meer op dan een jaar eerder. Kijk je naar het dieptepunt van de markt (juni 2013), dan scheelt dat zelfs 9,1%.

Koopsom

In de praktijk betekent dat: een gemiddelde woning kostte vóór de crisis (augustus 2008) € 261.948. Diezelfde woning werd tijdens de crisis ruim € 55.000 minder waard, het dieptepunt lag op € 206.114 in juni 2013. Inmiddels zijn de prijzen wat aangetrokken en is de woning € 224.795 waard. Dat is € 18.861 meer dan het dieptepunt, en € 37.153 minder dan het hoogtepunt. Wie in 2008 een woning kocht heeft dus nog wel wat te compenseren.

Aantal verkopen: bedrieglijke cijfers
Aanjager van de huizenprijzen is het aantal verkochte woningen. De vraag trekt aan: in oktober 2014 werden er 44,5% meer woningen verkocht dan een jaar eerder. Om dat in het juiste perspectief te zien, moet je weten dat er in oktober 2013 wel érg weinig woningen verkocht werden. Desalniettemin is er een duidelijke trend te zien.

Wanneer je naar de maandelijkse verkoopcijfers kijkt, zie je dat de cijfers van maand tot maand flink verschillen. Zo worden er ieder jaar relatief veel woningen verkocht vlak voor de jaarwisseling en zodra de lente begint. In de zomermaanden en vlak daarna gaan er juist standaard relatief weinig woningen over de toonbank. Je kunt in een standaard grafiek dus niet gemakkelijk zien of het aantal verkopen nu aantrekt of stagneert.

Om die golfbeweging gedurende het jaar te filteren, kun je ook de trend van jaar tot jaar bekijken. Je vergelijkt dan januari 2014 met januari 2014, februari tegenover februari, enzovoorts.

Al bijna twee jaar méér verkopen
Kijken we naar het maandelijkse aantal woningverkopen, dan zitten we al bijna twee jaar in de plus. In 2014 waren alle maanden beter dan in 2013. 2013 is iets genuanceerder. Je ziet in de grafiek dat er vijf maanden duidelijk slechter waren dan 2012, vijf maanden waren duidelijk beter, en twee maanden waren vrijwel gelijk. Die vijf slechtere maanden zijn gemakkelijk te verklaren:

  • In januari 2013 werden weinig woningen verkocht omdat veel mensen nog vlak voor de jaarwisseling hun woning bij de notaris lieten passeren. Reden hiervoor was aangescherpte wetgeving: aflossingsvrije hypotheken van woningen gekocht ná 2012 zouden niet meer in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek.
  • In april, mei en juni werden fors minder woningen verkocht, omdat al bekend was dat vanaf juli de overdrachtsbelasting verlaagd werd. Van 6% naar 2%. Het was dus zeer voordelig om nog even te wachten met de aankoop van een woning.
  • In december 2013 zie je weer een flinke daling in het aantal verkopen tegenover december 2012. Logisch, want hier geldt (net zoals in januari 2013), dat er in december 2012 juist erg veel woningen verkocht zijn. Dit zie je in de grafiek ook terug.


Huizenverkoop Verloop

Kortom: kijk je naar de cijfers zonder ingrijpen van de politiek, dan is de conclusie dat de woningmarkt al een kleine twee jaar in de plus zit. Natuurlijk tellen de gevolgen van crisismaatregelen wél mee. In ieder geval mag duidelijk zijn dat we het dieptepunt achter de rug hebben.

De toekomst ziet er zonnig uit. Mogelijk wordt daar in de laatste twee maanden van het jaar nog een schepje bovenop gedaan: Minister Blok (Wonen, VVD) heeft deze week aangekondigd dat woningkopers vanaf 2015 met hetzelfde inkomen minder kunnen lenen. Daarnaast loopt dit jaar de vrijstelling voor schenkbelasting af, waarmee giften tot € 100.000 bedoeld voor een woning of hypotheek belastingvrij waren. Kortom, voldoende redenen om een aankoop niet uit te stellen als je toch al van plan was om te verhuizen. Via het onderstaande formulier kan je meer informatie aanvragen over de mogelijkheden in jouw situatie. 


Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie