Nieuws

Wat is een budget zorgverzekering precies?

Groot verschil tussen budgetpolissen

donderdag 27 november 2014
Wat is een budget zorgverzekering precies?

Steeds meer verzekeraars introduceren een budget zorgverzekering. Een zorgverzekering met beperktere dekking. Of beter gezegd: een slechtere service. Want de dekking is volgens de overheid overal gelijk. Maar eigenlijk toch weer niet. Snap jij het nog? Wegwijs zocht het uit.

De vergoeding die een basisverzekering je geeft voor een behandeling in het ziekenhuis, is overal hetzelfde. Dit heeft de politiek zo beslist. Alleen in welk ziekenhuis je die dekking krijgt, daar heeft de overheid niets over gezegd. En dus zijn verzekeraars hierin gaan schrappen.

De budget zorgverzekering
De meest rigoureuze manier om hierin te schrappen, is door een groot aantal ziekenhuizen uit te sluiten. Daar moet je een deel van de behandeling zelf betalen. Hoewel er meer verzekeringen zijn met de naam 'budget zorgverzekering', zijn er maar twee die het aantal gecontracteerde ziekenhuizen écht fors naar beneden hebben gebracht: Zekur en Zilveren Kruis.

Zekur Budget en Zilveren Kruis Budget
Bij Zekur kun je maar in 18 van de 90 ziekenhuizen in Nederland terecht als je jouw (niet-spoedeisende) zorg volledig vergoed wilt krijgen. Bij de Zilveren Kruis Budgetpolis in 44 van de 90 ziekenhuizen. Het gevolg hiervan kan zijn dat je bij een ziekenhuis dat minder goed bekend staat terecht komt. Of bij een ziekenhuis dat ver bij je uit de buurt ligt. 

Gecontracteerde ziekenhuizen Zekur Budget Zorgverzekering 2015 per provincie
Gecontracteerde ziekenhuizen Zekur
Met de Zilveren Kruis Budgetpolis kun je bij slechts 44 van de 90 ziekenhuizen terecht. 

Andere budgetpolissen
Er zijn ook nog andere typen budgetpolissen in omloop, zoals onder andere CZ Direct, Menzis BudgetBewust, Bewuzt en VGZ Goede Keuze. Dit type budgetpolissen vergoedt vrijwel alle zorg maar heeft voor een klein aantal behandelingen, bijvoorbeeld de behandeling van kanker, een beperkt aantal ziekenhuizen uitgesloten. Een heel ander verhaal dus dan bij Zekur en Zilveren Kruis.

Andere budgetkenmerken
Er zijn meer kenmerken waarom een budget zorgverzekering het stempel 'budget' krijgt. Vaak benut een budgetpolis meer de online mogelijkheden. Bijvoorbeeld door te vereisen dat herhaalrecepten via een online apotheek worden besteld. Ook wordt er meer geëxperimenteerd met fysiotherapie via online instructiefilmpjes.

Een ander kenmerk van een budget zorgpolis is dat de verzekeraar eerder zal kiezen voor goedkopere medicijnen als de kwaliteit daarvan vergelijkbaar is met die van een duurder merk medicijnen. Wat overigens met 'vergelijkbaar' wordt bedoeld, wordt nergens duidelijk gemaakt.

Doen of niet, zo'n budgetpolis?
Of een budget zorgverzekering voor jou de juiste keus is, hangt van je eigen voorkeur af. Ben je al onder behandeling bij een arts, dan stap je niet graag over naar een zorgverzekering die geen contract heeft met het ziekenhuis waarin die arts werkt. Ben je nooit ziek en maakt het je niet uit bij welke arts je terecht komt, dan kan een budget zorgpolis een prima optie zijn.

In het overzicht op onze zorgverzekeringspagina zie je wat alle zorgverzekeraars rekenen voor de basisverzekering 2015. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie